Nejednaka pravila | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Nejednaka pravila

Platforma 112 oglasila se povodom Vladina izvješća o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva, a povodom objave imena organizacija korisnica programa HZZ-a.

  • A
  • +
  • -

Na sjednici održanoj 17. srpnja Vlada Republike Hrvatske usvojila je Izvješće o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora u 2013. godini. Tim se povodom oglasila Platforma 112.

Iako ova mreža, koja okuplja organizacije mladih i za mlade s područja cijele Hrvatske, pozdravlja svako nastojanje vlasti da osiguraju transparentnost dodjele javnih sredstava, jedan im se detalj u izvješću čini sporan. Naime, u dokumentu su nabrojane udruge koje su korisnice sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), odnosno organizacije koje su koristile mjere Aktivne politike zapošljavanja. Iz Mreže ističu kako to samo po sebi ne bi predstavljalo problem da se ti podaci do sada nisu tumačili kao tajni u smislu zaštite poslovne tajne, a pozivaju se na odgovor koji je zaprimio GONG na zahtjev za ustupanje takvih podataka. U odgovoru HZZ-a stoji kako sukladno ZPPI-u od 18.03.2014. identifikacijski podaci o poslodavcima koji koriste usluge Zavoda predstavljaju Poslovnu tajnu te ih se stoga ne može pojedinačno identificirati, već ih se može prikazati samo prema području djelatnosti. PLatforma 112 u ovome prepoznaje ključni prijepor te se pita po kojem kriteriju su udruge izdvojene kao posebna kategorija poslodavaca koji su koristili mjere Aktivne politike zapošljavanja, a čije podatke je prihvatljivo javno objavljivati?

Stoga, zaključuju, podaci koji su objavljeni ili su ilegalni, jer narušavaju poslovne tajne, ili ne obuhvaćaju sve poslodavce/korisnike. "Treći zaključak bi bio da se namjerno diskriminiraju udruge u mjerama Aktivne politike zapošljavanja, na što je GONG nedavno upozorio. Kako PLatforma ne vjeruje da bi način korištenja sredstava državnog proračuna trebala biti tajna, niti za udruge građana, niti za privatne poslodavce, a niti za državna tijela i institucije, smatramo da treba objaviti popis imena svih poslodavaca koji su korisnici mjera, bili oni privatni, javni, udruge, itd., te ih objaviti zajedno s iznosom sredstava koja su im dodijeljena i nazivom mjere koju su koristili. Objavljivanjem tih podataka postigla bi se veća transparentnost dodjele sredstava iz državnog proračuna te bi se smanjila institucionalna diskriminacija udruga do koje je nedvojbeno došlo." - stoji u priopćenju Platforme 112.

Izvor: MMH 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 21.07.2014