Nekonvencionalna priča o ovisnosti | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Nekonvencionalna priča o ovisnosti

Filmom Umjetni rajevi o odnosu ovisnice o heroinu sa starijim alkoholičarem u sklopu Kratkih slika predstavlja se važna meksička redateljica Yulene Olaizola.

15.03.2018 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 15. ožujka u 19:30 sati Kratke slike MM centra predstavljaju Yulene Olaizolu, jednu od najvažnijih autorica meksičke nezavisne kinematografije.

Olaizola je međunarodnu pozornost stekla višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom Intimnosti Shakespearea i Victora Hugoa. Smatraju ju jednom od najboljih predstavnica takozvanog sporog filma (slow cinema).

Ovom prigodom bit će prikazana njena nekonvencionalna priča o ovisnosti baudelairovskog naslova Umjetni rajevi (Paraísos Artificiales, 2011.). Riječ je o filmu koji je ostvario veliki festivalski uspjeh, a obilježen je dokumentarističkim pristupom, kontemplativnošću, upečatljivom fotografijom i kadriranjem, atmosferičnošću i osobitim, formalno i narativno snažnim stilom.

Smješten u netaknute i harmonične predjele Veracruza, ovaj igrani film "nadilazi tipičnu priču o borbi s ovisnošću te ističe suptilnost svakodnevnih ljudskih borbi i snažne glumačke izvedbe Luise Pardo i Salomóna Hernándeza", stoji u najavi. "Luisa ima 25 godina i bori se s ovisnosti o heroinu. Bježeći iz grada traži utočište u sve praznijem beach-resortu na bogatim brežuljcima uz more. Stanovnici i razgovori su rijetki, ali Luisa pronalazi tiho društvo s 50-godišnjim lokalcem Salomonom, alkoholičarem i udovcem koji svoje dane provodi pušeći marihuanu."

Film se prikazuje kao dio programske cjeline Izvan fokusa u okviru koje se u MM centru predstavljaju autorice i autori čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija moguće je pronaći na stranici MM centra.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 14.03.2018