Nekooperativno lokalno okružje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nekooperativno lokalno okružje

Poruka instalacije/happeninga Smrt umjetnika Ivana Šeremeta izravna je i bespoštedna.

03.07.2016 , Osijek - Eurodom

Otvorenje 28. izdanja POPUP-a bit će održano u nedjelju, 3. srpnja, u 22 sata u osječkom Eurodomu.

Na galerijskim zidovima zalijepljene su otvorene vreće za smeće s natpisom "Šeremet", u sredini prostora je stol s posluženom hranom i pićem za karmine (pečenka, makovnjača, orehnjača, rakija, vino...). Autor stoji pokraj stola - u odijelu - i sa zadrškom izgovara "Slava mu!". U Hrvatskoj se lako dolazi na glas; za to treba samo jedna malenkost: da se umre, odavno je poručivao Tin Ujević.

Poput svih dosadašnjih, i ovaj se projekt Ivana Šeremeta može odčitavati na više načina i iz različitih očišta. I ovom prigodom - ovako gledamo na poruku ovog projekta, kojim njegov autor nastavlja, referirajući se na lokalne prilike, aktivno promišljati prostor i društveni život u vlastitu okružju – umjetnik usmjerava pogled na problematična mjesta, neravnotežu i loše spojeve u društvenoj strukturi, nastavlja ironizirati osjetljiva statusna pitanja, posebice status stvaraoca, inih intelektualaca, neuklopljenih i neusidrenih pojedinaca u izoliranoj, uskogrudnoj, melankoličnoj, uspavanoj i od kulturnih i umjetničkih zbivanja odsječenoj lokalnoj sredini, dotičući njihovu diskriminaciju i predrasude koje se oko njih pletu. To, dakako, važi i za jednako tako neuklopljene i neprihvaćene manjine. 

Marginaliziran u vlastitoj sredini (dok su njegovi radovi rado viđeni odlično prihvaćeni u nacionalnim galerijama), Šeremet još jednom proziva nekooperativno lokalno okružje, koje se prema svemu što iritira njegovu samodovoljnu uspavanost i duboku uljuljkanost u melankoliju, postavlja ravnodušno i ignorira, što Šeremet shvaća kao anomaliju koja se ne da iskorijeniti, samoironizirajući vlastiti trud i ironizirajući gluhost sredine, ne predmnijevajući stvarne učinke vlastita djelovanja na osvještavanju i saniranju ovih boljki, još manje vjerujući u učinak provociranja i razotkrivanja najmoćnijih gradskih i državnih ustanova. Na taj način umjetnik ni ne pokušava ponovno pozivati na pretresanje piramidalne društvene strukture, koja se prema svemu što je iritira postavlja nadmoćno i bahato. Umjetnost može samo dijagnosticirati probleme, ali nema stvarnu učinkovitost koja može inicirati društvenu promjenu.

Ivan Šeremet, multimedijalni umjetnik, živi u Slavonskom Brodu. U svom radu opservira prostor u kojem živi. To su osobna iskustva ispod kojih se javlja distancirani humor ali i poruga prema nekooperativnom okruženju. Izlaže na tridesetak samostalnih izložbi: Zagreb - MSU ; Rijeka - MMSU , Novi Sad - MSU. Također na niz skupnih izložbi : Kassel, Beograd - Bezgranične granice ; Budapest - Human nature; Zagreb - 20 godina Galerije PM ; Zagreb - 80 - te. Autor je grafičke mape s Goranom Remom; Skica za melankoliju ( s deset suradnika). Prezentirao više od sto suvremenih umjetnika iz regije:Hrvatska, BIH, Vojvodina, Mađarska, Poljska i Čekoslovačka. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.07.2016