Nekreativno pisanje | kulturpunkt

Video

Nekreativno pisanje

Kenneth Goldsmith, američki pjesnik, urednik i pokretač mrežnog arhiva UbuWeb, održao je predavanje u četvrtak, 18. srpnja, u zagrebačkoj Mami.

Mogu li tehnike za koje se tradicionalno smatralo da ne spadaju u književnost — poput postupaka iz računalnog svijeta kao što su word processing, databasing, identity ciphering i intenzivno programiranje — nadahnuti redefiniranje spisateljske prakse? Internet i digitalno okruženje stavljaju pisce pred izazov i priliku da iznova promisle kreativnost, autorstvo i odnos prema jeziku. Sada kada je dostupna neviđena količina teksta i jezičnog korpusa pisci mogu napraviti iskorak iz stvaranja novih tekstova i pozabaviti se manipuliranjem, pretraživanjem, prisvajanjem i rekonstruiranjem već postojećih. Pisci i umjetnici poput Waltera Benjamina, Gertrude Stein, Jamesa Joycea i Andyja Warhola oživotvorili su etos u kojem je konstrukcija ili koncepcija teksta imala podjednaku važnost kao i sam rezultirajući tekst. Nastavljajući tu tradiciju u digitalnoj sferi nekreativno pisanje nudi nove puteve mišljenju identiteta i konstituciji značenja.

Kenneth Goldsmith predaje pjesništvo i pjesničku praksu na Pensilvanijskom sveučilištu. Od 1995. do 2010. bio je voditelj tjedne emisije na najdugovječnijoj američkoj nezavisnoj radio stanici WFMU. Objavio je deset zbirki poezije, autor je zbirke eseja Uncreative Writing: Managing Language in a Digital Age (2011), priređivač zbirke odabranih intervjua s Andyjem Warholom I’ll be Your Mirror (2004) i suurednik antologije Against Expression: An Anthology of Conceptual Writing (2011). Ove godine njujorška MoMA proglasila ga je svojim prvim pjesnikom laureatom.

Predavanje su zajednički organizirali Multimedijalni institut i Kuda.org, a isto je dio projekta Prošireni estetički odgoj. Uvod u predavanje održao je Marcell Mars.

Izvor: MaMa Zagreb