Nekropolitika i biopolitika | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Nekropolitika i biopolitika

Marina Gržinić predstavit će u Zürichu knjigu nastalu u suautorstvu sa Šefikom Tatlićem.

Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka Simčič, Images of Struggle / Decoloniality, 2011, video still

  • A
  • +
  • -

Postdiplomski studij kustostva pri Sveučilištu u Zürichu, nakladnik web časopisa OnCurating.org, uz društveni laboratorij WIRE organizira program u prostoru pod nazivom Gasthaus zum Bären. Prostor je zamišljen kao interdisciplinarna platforma koja se bavi pitanjima znanosti, ekonomije, politike i umjetnosti. U petak, 12. prosinca, u ciriškom će prostoru Marina Gržinić predstaviti knjigu nastalu u suautorstvu sa Šefikom Tatlićem.

Knjigu pod nazivom Nekropolitika, racijalizacija i globalni kapitalizam: historizacija biopolitike i forenzika politike, umjetnosti i života (Necropolitics, Racialization, and Global Capitalism: Historicization of Biopolitics and Forensics of Politics, Art, and Life) izdao je Lexington Books u lipnju 2014. godine.

Knjiga je analiza i pokušaj artikulacije principa po kojima globalni, suvremeni kapitalizam organizira vlastitu reprodukciju u ekonomskim, političkim, ideološkim i institucionalnim aspektima. Sastoji se od dva dijela u kojima autori - koristeći teoretski aparat političke filozofije, kulturne kritike, suvremene radikalne teorije umjetnosti i dekolonijalne teorije - strukturiraju analizu trenutno dominantnih formi kapitalizma i neoliberalizma unutar šireg konteksta suvremenih formi rasizma, kolonijalizma, demokracije te umjetnosti i kulture, koje su prikazane kao inherentno povezane s procesima reprodukcije kapitalizma. Trenutni nesrazmjer globalne distribucije bogatstva obilježen je povećanim intenzitetom i eksplicitnošću, pa ta radikalizacija nadilazi pitanje mogućnosti življenja "dobrog života" i kreće prema pitanju mogućnosti života uopće.

Marina Gržinić profesorica je filozofije koja radi kao istraživačica na Institutu za filozofiju u Ljubljani te kao predavačica na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču. Šefik Tatlić je teoretičar političke filozofije, dekolonijalne teorije i društvenih studija. Magistrirao je novinarstvo u Sarajevu i doktorirao sociologiju u Zagrebu.

M.M. / Gasthaus zum Bären

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.12.2014