Nema alternative, voli me ili ostavi | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Nema alternative, voli me ili ostavi

Proslavite ulazak u Europsku uniju na drugačiji način u izvedbi nezavisne kulturne scene i civilnoga društva.

  • A
  • +
  • -

Audio-video-jestiva instalacija, uz kontrolirani happening pod nazivom KroaTisch-EU Freundschaft, bit će postavljena na Trgu Francuske Republike u noći s 30. lipnja na 1. srpnja. Događanjem podnaslovljenim Nema alternative, voli me ili ostavi, Željko Zorica, Domino, Festival prvih i Platforma 112 pozivaju da "zajedno stvorimo hrvatsko-europsko društvo prijateljstva, poigravajući se pojmovima i slikama hrvatske i europske tradicije, političkim frazama, ceremonijalnom pompoznošću i državničkim ikonografijama".

KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF) kontrolirani je happening s velikom umjetničkom instalacijom koji će se odviti na otvorenom na Trgu Francuske Republike, od 22 sata do 1 sat, paralelno s političkom svečanosti ulaska Republike Hrvatske u EU na Trgu bana Josipa Jelačića. Svetost slavljenja pristupa Uniji u kontroliranom happeningu bit će popraćena čitanjem tekstova zakletvi državnika od strane umjetnika i aktivista, pjevanjem himne i video projekcijama koje će dopustiti ironijski odmak od povijesti i povijesnih trenutaka. Publika je pozvana na KroaTisch-EU Freundschaft (KEUF) gdje će moći sudjelovati na pikniku pod zvijezdama tijekom trajanja happeninga, a nakon ponoći, odmah po službenom ulasku u Europsku uniju, moći će ući u sam prostor vizualno atraktivne i impresivne javne instalacije koja će biti postavljena na Trgu Francuske Republike.

Zajedno s udrugom Domino i 11. Festivalom prvih, u projektu sudjeluje Platforma 112 u kojoj se nalazi više od 70 hrvatskih organizacija i koalicija, čime se obilježava i doprinos civilnog društva i nevladinog sektora tranzicijskom procesu Hrvatske te ulasku u EU.

O umjetniku je zapisano da "svoje radove zadnjih deset godina Željko Zorica realizira kao kontrolirane happeninge te dosljedno kroz njih potiče publiku na (su)djelovanje i koristi sudjelovanje kao važan dio rada koji se ostvaruje. Publici omogućuje slobodno uživanje i pretvara je u aktivno umjetničko djelo koje proizvodi dodatna značenja koja razvijaju ili dovode u pitanje prvobitnu osnovnu ideju pozicije promatrača".

Izvor: Domino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.06.2013