Nema odmora dok traje obnova | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Nema odmora dok traje obnova

Počela je obnova dubrovačkih Lazareta, a udrugama koje tamo djeluju preporučeno je traženje novog prostora. 

  • A
  • +
  • -

U utorak, 9. listopada, pokrenuta je obnova Lazareta, povijesnog kompleksa u kojem djeluje nekoliko dubrovačkih udruga iz kulture i civilnog društva. No umjesto predviđene fazne obnove, kojom bi se Lazarete konzerviralo i dovelo u zadovoljavajuće stanje te osigurao nesmetan rad udruga i brojnih korisnika, gradska se vlast odlučila za drugačiju strategiju. A to u ovom slučaju znači simultano slanje medijskih obavijesti o početku radova i kamiona s radnicima pred Lazarete, blokadu ulaza te, ponovno tek kroz medije, upućenu sugestiju pročelnika Dinka Mirića kako udruge trebaju naći novi prostor. Time su pred gotov čin, bez ikakve prethodne službene obavijesti i konkretnog plana, dovedene Humanitarna i mirotvorna udruga Deša, Art radionica Lazareti, Teatar Lero, Folklorni ansambl Linđo, Kazalište Marina Držića i Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije

"Art radionica Lazareti i udruga Deša nisu do dana današnjeg dobili nikakvu pismenu obavijest o radovima u Lazaretima i njihovoj dinamici, a kamoli eventualnu obavijest o zamjenskim prostorima u kojima bi se aktivnosti udruga i drugih korisnika nastavile odvijati", stoji u medijskoj objavi koju su ove udruge uputile nakon što su ih dočekali skelama zapriječeni ulazi. Iz gradske uprave tek su kroz medije poručili kako se završetak radova vrijednih 30 milijuna kuna očekuje kroz dvije godine nakon čega će ovaj prostor biti predan na upravljanje prvenstveno ustanovama i udrugama u kulturi. Po ovoj definiciji uputno je kako se udruga Deša ne bi trebla nadati povratku u obnovljene Lazarete, dok konačan popis budućih korisnika iz sfere kulture nije ni načelno ocrtan. 

Srđana Cvijetić iz Art radionice Lazareti za Kulturpunkt je kazala kako udruge nisu dobile na uvid plan obnove Lazareta nego tek uputu da im po tom pitanju valja pratiti medijske objave. No javna obavijest i ona službena nikako nisu isto, pogotovo iz pravne vizure. "Dokle god nema službenog priopćenja, mi se nemamo na što žaliti", zaključila je Cvijetić te napomenula kako su u tijeku konzultacije s odvjetnicima. Jer, na koncu, u pitanju je nastavak rada udruga i uspješno provođenje programa i projekata koje su udruge primile sredstva te se ugovorima obvezale namjenski ih potrošiti.  

Napomenimo još kako je upravo ARL glavni katalizator priče o obnovi Lazareta. Osim što su još krajem 1980-ih zapuštene zgrade za karantenu oživjeli kulturnim i umjetničkim programom, upravo su oni prije više od četiri godine ishodili građevinsku dozvolu za ovakav zahvat koja je zbog nejasnog plana i potpuno promašene urbanističke politike Grada Dubrovnika morala biti produžena do maksimalnog zakonskog roka. Dok su se smjenjivale ideje o izgradnji pristaništa za goste s kruzera, multimedijalnim muzejima te objavljivanja i poništenja javnih natječaja za obnovu, Art radionica Lazareti strpljivo je ulagala u sanaciju oštećenja i upozoravala kako lađe i okolni prostori kao spomenik na listi Svjetske baštine moraju biti primjereno obnovljeni. U travnju ove godine, nekoliko dana prije isteka građevinske dozvole pred Lazarete je postavljena tek jedna skela kojom je Grad fingirao početak radova. "Na temelju te šugave skele, građevinska je dozvola produžena. To je dobar primjer kako su ljudi koji bi trebali štitili zakone, egzemplari nepoštivanja pravila igre", tom je prilikom izjavio Slaven Tolj iz ARL-a. 

Ovaj puta čini se da skele nisu tek scenografija, a kako će se obnova Lazareta dalje razvijati, tek nam je saznati. Možda već i vrlo brzo jer najnovija je vijest da je gradonačelnik Andro Vlahušić pozvao korisnike prostora na razgovor, nakon što su udruge najavile tužbu za ometanje posjeda. Dijalog je, čini se, očuvan.

P.N. 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 11.10.2012

VEZANE VIJESTI

Silom na protivnike

Na koncertu TBF-a u dubrovačkom klubu Revlin, zbog majice s natpisom "Srđ je naš!" pretučen je Slaven Tolj. 

Prostorno planiranje promidžbenim programom

Piše: Iva Marčetić

Najnoviji spot hrvatske turističke zajednice prikazuje zemlju bogatih polja pšenice, pitoresknih planina i azurno plavog mora s dodatkom bajkovitih povijesnih jezgri. 

DA investicijama, NE devastacijama!

Predstavnici Zelene akcije, GONG-a, Transparency International Hrvatske, Prava na grad i inicijative Srđ je naš uputili su zahtjev Vladi da odustane od gradnje podzemne HE Ombla.

Golf i druge devastacije

Na tiskovnu konferenciju investicijske tvrtke Razvoj golf, protupriopćenjem reagirali su aktivisti Prava na grad i Zelene akcije.