Nema posla za mlade žene | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Nema posla za mlade žene

Feministička organizacija CESI za 18. svibnja najavljuje javnu akciju Za rad spremne: Kako da nezaposlenost mladih žena bude niža od PDV-a?.

 
  • A
  • +
  • -

Nezaposlenost mladih u ožujku 2013. godine dosegla je čak 51,6 posto, čime je postala najvišom stopom nezaposlenosti mladih osoba u povijesti Hrvatske. Posebno ugrožena skupina su mlade žene zato što su dvostruko diskriminirane – po dobnoj i po rodnoj osnovi. Također, žene su u Hrvatskoj i danas za isti rad manje plaćene od muškaraca. Upravo se zbog toga pojavila potreba za osnivanjem inicijative koja tematizira probleme mladih žena i tržišta rada.

Akcija Za rad spremne za cilj ima osvještavanje javnosti kao i upozoravanje i pritisak na donositelje odluka kako bi se poboljšao položaj mladih žena na tržištu rada. Zahtijevaju se učinkovite strategije i analize mjera te trendova na području obrazovanja i tržišta rada. Traži se i konstruktivna politika, kao i njena implementacija, kako bi se uskladila ta dva usko povezana segmenta.

Posebno se želi naglasiti problematičnost stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, tzv. volontiranje za 1.600 kuna. Pod krinkom stjecanja iskustva, mlade se zapravo izrabljuje i iskorištava kako bi godinu dana gotovo besplatno radile, a zatim će ih se odbaciti i zamijeniti novim "volonterkama". Uz to, ova mjera "volontiranja" češće pogađa žene nego muškarce zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada. Naime, djevojke čine većinu studenata na društvenim i humanističkim fakultetima, s čijim diplomama kasnije teže pronalaze posao, dok mladići s diplomama tehničkih fakulteta lakše dolaze do radnog mjesta i ono je najčešće bolje plaćeno.

Tijekom akcije će se potpisivati zahtjevi u obliku pisma u kojima će biti izričito navedeni problemi trenutne Vladine politike, status mladih žena na tržištu rada te zahtjevi za koje organizatori očekuju da će nadležna ministarstva uzeti u obzir i ispuniti. Pisma će biti naknadno upućena Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava te Ministarstvu socijalne politike i mladih, zato što se analiziranjem njihovih politika došlo do zaključka da se oba ministarstva bave pitanjem nezaposlenosti mladih, ali nekoherentno.

Akcija Za rad spremne je dio projekta Mlade žene mijenjaju svijet kojeg u Hrvatskoj provodi nevladina, feministička organizacija CESI. Održat će se 18. svibnja od 10 do 13 sati na Zrinjevcu u Zagrebu. 

Izvor: CESI

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 17.05.2013