Nema se, može se | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Nema se, može se

U Splitu je s radom započeo novi rezidencijalni prostor za suvremeni cirkus i eksperimentalno kazalište HALA 100.

Piše: Matija Mrakovčić

Lana Paić, Still life, FOTO: Andi Bančić

  • A
  • +
  • -

HALA 100 nalazi se u prostoru nekadašnjeg skladišnog dijela zgrade Slobodne Dalmacije u širem centru Splita, a vodi ga eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100. Od početka djelovanja 2007. godine, kompanija nije imala adekvatan prostor za rad te su nakon osvajanja nagrade Jeunes Talents Cirque Europe (JTCE) 2010. godine za predstavu C8H11NO2 i finala nagrada za suvremenu umjetnost Arte Laguna Prize 2013. i Aesthetica Art Award 2014, za performans split, započeli pregovore s gradskom upravom o korištenju prostora. 

"Veliki broj splitskih udruga, organizacija, političkih stranki, tada, a i danas, koristi gradske prostore za realizaciju svojih programa i aktivnosti, uz plaćanje povlaštenog iznosa najma, oko 1 euro po kvadratnom metru, uz plaćanje režija", objašnjava članica trupe Antonia Kuzmanić. "Iako smo već tada ostvarili veliki uspjeh popraćen i velikom promocijom Hrvatske, a posebice Splita u Europi, ova potpora Grada u vidu korištenja gradskog prostora se nikad nije ostvarila. Boreći se s gradskom administracijom četiri godine, spoznali smo da u sektoru dodjeljivanja gradskih prostora postoji niz ilegalnih radnji i da je to vjerojatno najkorumpiraniji gradski odjel - od podnajma prostora trećim osobama, preko korištenja prostora u druge svrhe od onih za koje je potpisan ugovor, preko višegodišnjeg neplaćanja prostora, davanja prostora za korištenje udrugama koje su iznenada registrirane...". Kada su shvatili da je borba s gradskom upravom uzaludna, u desetom mjesecu 2014. godine ponovno su ušli u komercijalan najam prostora.

Bivši industrijski skladišni prostor veličine 180 m2 posljednjih su osam mjeseci postepeno adaptirali za produkcijski i izvedbeni rad izvodeći manje građevinske radove, opremajući je potrebnom scenskom opremom te gradeći kazališni black box. "Veliko hvala u ovom procesu ide Zakladi Kultura nova čija nam je potpora u 2014. i sada, u 2015, uvelike pomogla da se odvažimo na ovaj korak, koji je bez lažnog patetiziranja spasio kompaniju i pomogao joj da napokon počne raditi u normalnim, ljudskim uvjetima i nastavi kreirati", kaže Kuzmanić. Od ulaska u prostor oformljena je grupa od dvadesetak polaznika treninga joge i kontorcionizma, dok je ROOM 100 nastavio rad na novoj predstavi Mr. Fantastic za koju su osigurali dvogodišnju koprodukcijsku potporu Festivala novog cirkusa i s kojom odlaze na rezidenciju u Mediteranski plesni centar u Svetvinčenat početkom osmog mjeseca.

HALA 100 trebala bi postati neovisni prostor za suvremeni cirkus i eksperimentalno kazalište u Splitu koji bi ugostio međunarodne relevantne cirkuske umjetnike i ponudio inovativni kulturni sadržaj splitskoj publici. Također, HALA 100 nudi adekvatne uvjete za produkcijski rad i drugim cirkuskim kompanijama. Stoga su pokrenuli i rezidencijalni program koji je otvorila Lana Paić, francuskinja hrvatskih korijena. Ona od 5. do 14. lipnja boravi u Splitu radeći na novoj produkciji, predstavi Still life (Mrtva priroda), radu koji nastaje na sjecištu cirkusa, lutkarstva, teatra objekta i kazališta sjena, a splitska publika će prezentaciji work-in-progressa, u sklopu programa Festivala novog cirkusa, moći prisustvovati u nedjelju, 14. lipnja, u Judinom drvu.

Sljedeća rezidencija u HALI 100 planirana je za sam kraj srpnja i početak kolovoza kada dolazi španjolska umjetnica Ingrid, koja u Splitu boravi u sklopu projekta Tasmanijski tigar, Commodore 64, Stari cirkus,...? u suradnji s mrežom Clubture. Ingrid će svoju vještinu hair hanginga - tradicionalne cirkuske vještine gdje umjetnica visi u zraku isključivo o vlastitoj kosi - predstaviti splitskoj publici 1. kolovoza, a nekoliko dana ranije u HALI 100 oblikovat će jedinstveni performans u suradnji s glazbenim kreativcima KLFM soundsystem koji stoje iza prvog hrvatskog community radija KLFM.org.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.06.2015

VEZANE VIJESTI

Platformat

U Domu mladih održava se treće izdanje festivala nezavisne kulture i umjetnosti s više od pedeset događanja.

Posve fizička vizija svijeta

Eksperimentalna izvedbena kompanija ROOM 100 gostuje u Helsinkiju te najavljuje nove edukacijske programe u Splitu.

Intenzivno kazališno iskustvo

Splitska izvedbena kompanija Room 100 izvest će svoju drugu produkciju Seed na festivalu Balkan Spirit u Pragu.