Nemate mandat za zatiranje demokracije | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Nemate mandat za zatiranje demokracije

Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Håkan Dahlström

  • A
  • +
  • -

Postupak razriješenja Gorana Radmana s mjesta ravnatelja HRT-a pokrenuo je Nadzorni odbor (NO) HRT-a, stavljajući mu na teret da HRT nije vodio odvojeno knjigovodstvo, odnosno razdvojio prihode na javne i komercijalne. NO je u prosincu upozorio ravnatelja na tu nepravilnost, kao i Agencija za elektroničke medije. Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije nakon dugačke i burne rasprave, na sjednici koja je bila zakazana za četvrtak ujutro, odgođena, pa opet sazvana, predložio je da se vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Siniša Kovačić, novinar i urednik na javnoj televiziji, a Goran Radman razriješi dužnosti glavnog ravnatelja. Od 13 članova Odbora za te se prijedoge izjasnilo njih sedam (HDZ i Most), a suzdržana su bila tri člana (SDP i HNS). Sjednici Odbora prisustvovao je predsjednik NO-a Šenol Selimović, no ne i Goran Radman ili ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić.

Svoj prijedlog Odbor je proslijedio Saboru koji je na sjednici 4. ožujka, sa 78 glasova za, 4 glasa protiv i 29 suzdržanih, izglasao smjenu Gorana Radmana, a sa 79 glasova za, 15 protiv i 18 suzdržanih vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenovao Sinišu Kovačića.

Isti dan na sjednici Vlade ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zadužen i za medije, govorio je o izvješćima o radu Programskog vijeća HRT-a i o provedbi programskih načela i obveza HRT-a za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2014. godine, te izvješćima o poslovanju, radu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a za 2014. godinu. "Vlada smatra da HRT nije u cijelosti izvršio svoje zakonske i ugovorne obveze tijekom 2014. godine, za što nema posebnog opravdanja i obrazloženja u predmetnom Izvješću i Mišljenju Programskog vijeća, čemu su osobito pridonijeli i propusti u postupanju Programskog vijeća koje nije izvršilo svoje zakonom propisane zadaće da na vrijeme upozori HRT na nepoštivanje utvrđenih obveza", kazao je. Ministar je istaknuo da postoje odstupanja, odnosno niža ostvarenja obveza za pojedine programske vrste na sva četiri televizijska kanala te Međunarodnom televizijskom kanalu kao i na sva tri radijska programa, Glasu Hrvatske te pojedinim regionalnim radijskim centrima. Napomenuo je da u Izvješću "nisu navedeni mogući opravdani ugovorni razlozi za odstupanje od omjera programskih sadržaja". 

Vlada je predložila Hrvatskome saboru da ne prihvati navedena izvješća.

Platforma 112 izdala je priopćenje kojim ističe "da javna radio-televizija ne smije biti igračka u rukama političke većine, ali upravo tim smjerom ide nastavak antimedijske ofenzive aktualne vlasti. Blitzkriegom na HRT parlamentarna većina upravo potvrđuje da ne razumije niti podržava misiju HRT-a koja je, da podsjetimo, promicanje temelja demokracije i civilnog društva, poštivanje različitosti, poticanje tolerancije, promicanje znanja i obrazovanja. Platforma 112 stoga upozorava da je ovakav postupak izvanredne smjene Gorana Radmana i postavljanje v.d. ravnatelja Siniše Kovačića politički motiviran i proceduralno neispravan, sa samo jednom i jedinom svrhom - gušenja pluralizma na HRT-u, posebice u informativnom programu, što je predsjednik HDZ-a Karamarko i nedvosmisleno najavio kada je prije dva tjedna HRT prozvao kao polugu opozicije, kao što je njegov stranački kolega Marasović prije godinu dana najavio da će nova vlast prvo 'pomesti sve s HRT-a'".

U prvom tjednu nove vlasti HDZ-ov ministar kulture naprasno je ukinuo mehanizam financiranja neprofitnih medija, mrziteljski linč na Vijeće za elektroničke medije i njegovu ravnateljicu Mirjanu Rakić vlast nikad nije osudila, a kao sljedeću metu već se neko vrijeme priprema i HINA-u. Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak - pluralizam i vladavinu prava - za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru. 

"Ukoliko se drugi članovi koalicije, ali i članovi HDZ-a ne usprotive ovom blitzkriegu, na sve njih će pasti ljaga zatiranja medijskih sloboda u Hrvatskoj s dalekosežnim međunarodnim odjecima i svrstavanjem Hrvatske uz bok Poljske, Mađarske, Makedonije, Turske i Rusije - režima koji bahato zatiru i kontroliraju medije. Mandat za takvo zatiranje demokracije nemaju", ističe Platforma 112.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.03.2016

VEZANE VIJESTI

Ukidanje gotovo ukinute komunikacije

Piše: Matija Mrakovčić
Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtijevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima, poziva HND.

Sloboda govora mržnje

Piše: Vatroslav Miloš
"Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora već je upravo njegova suprotnost".

Sve pod nadzorom

Piše: Matija Mrakovčić
Događanja u Poljskoj vezana uz kontrolu javnih medija, kulturnih institucija, državnih poduzeća i državne uprave te Ustavnog suda nagovještaj su mogućeg smjera hrvatske politike.