Neminovnost promjene | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Neminovnost promjene

Udruženje europskih knjiških izdavača započelo je kampanju protiv promjena europske legislative o autorskim pravima.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: Jamie O'Keefe

  • A
  • +
  • -

Federacija europskih izdavača (Federation of European Publishers, FEP) krajem ožujka pokrenula je kampanju #CopyrightForFreedom kojom reagiraju na nastojanja da se izmijeni Direktiva o autorskim pravima iz 2001. godine (Directive 2001/29/EC) koja je trenutno na snazi u Europskoj uniji. Lobiranje za izmjene zakona o autorskim pravima na europskoj razini dolazi iz smjera piratskih stranaka diljem Unije koje se, uz fokusiranje na omogućavanje direktne demokracije, bave pitanjima otvorenog društva, slobodnog dijeljenja informacija te ponajviše autorskih prava, odnosno copyrighta.

U svom priopćenju povodom lansiranja kampanje izdavači su poručili da je poštovanje autorskih prava pitanje podržavanja slobode izražavanja te da je sve suprotno toj praksi povratak u vrijeme kada su autori i umjetnici ovisili o onima na pozicijama moći, kao i da su autorska prava utemeljena upravo na ljudskim pravima. Time su alternativne prakse u kontekstu autorskih prava optužene za reakcionizam i podrivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda, što je u najmanju ruku diskutabilan stav. Izdavači su pritom jasno istaknuli da je njihova kampanja motivirana nastojanjima jedine zastupnice piratske stranke u Europskom parlamentu, Julije Rede (Piratenpartei Deutschland), u smjeru promjene postojeće legislative.

Julia Reda od svog dolaska u parlament 2014. godine radi na promoviranju drugačijeg pristupa autorskim pravima te je početkom ove godine predložila promjene u provođenju autorskih prava na razini Europske unije. Temeljni problem legislative iz 2001. godine je taj što svaka zemlja članica i dalje ima svoju inačicu zakona o autorskim pravima, unatoč pokušaju da se uvedu jednaki parametri za sve. Na taj način, pravila koja vrijede u jednoj zemlji često ne vrijede u drugoj, kao ni utvrđene iznimke od provođenja autorskih prava, što je posebno problematično u kontekstu digitalne sfere za koju postojeća legislativa naprosto nije optimizirana. 

No kada se izuzmu problemi trenutnih legislativa, ono što više ugrožava izdavače i sve pobornike klasičnih autorskih prava izravno je povezano s progresivnim stavovima koje zastupaju piratske stranke diljem Europe, kao i ostali nezavisni internetski aktivisti. Naime, kritike upućene na račun zaštite autorskih prava tiču se prozivanja posrednika poput izdavača koji koče kreativnost, edukaciju i slobodu izražavanja građana, sve u korist ostvarivanja profita. Pirati i kritičari autorskih prava mišljenja su da se intelektualno vlasništvo ne odnosi samo na ostvarivanje profita, već da bi ga trebalo shvatiti kao priliku da proizvođač određenog sadržaja sudjeluje u oblikovanju kulture svoje zajednice.

S obzirom da alternative poput creative commonsa postoje već niz godina, izgledno je da do provođenja takvog modela na europskoj razini neće doći još neko vrijeme. Stoga neke piratske stranke svojim prijedlozima zauzimaju i manje radikalan stav kako bi što više ljudi senzibilizirali na potrebne promjene, tako radeći prve korake prema omogućavanju alternativnih praksi.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 01.04.2015

VEZANE VIJESTI

Otpor kroz pokoravanje

Piše: Tomislav Žilić

Nezavisne europske diskografske kuće pred institucijama EU zalažu se za postrožavanje autorskih prava u pokušaju stvaranja reguliranog digitalnog glazbenog tržišta.

Baza kreativnosti

Piše: Tomislav Žilić

The Public Domain Project nova je online baza sa slobodnim pristupom nekolicini tisuća video isječaka, više od šezdeset tisuća fotografija te stotinama audio datoteka.

Muke po nezavisnom izdavaštvu

Piše: Antonela Marušić
Nezavisno izdavaštvo i glazbena scena: što nose diskografski ugovori i je li samizdat najbolje rješenje?