Nemoguće je ostati po strani | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Nemoguće je ostati po strani

U sklopu edukacijskog programa Centra znanja za nezavisnu kulturu, mreža Clubture organizira simpozij o perspektivama kulturnih industrija u Hrvatskoj.

  • A
  • +
  • -

Simpozij ima za cilj predstaviti model djelovanja kulturnih industrija kao poseban i dominantan oblik organizacije kulturnog djelovanja, čije trenutno širenje ima posljedice na ukupnu organizaciju kulturnog života.

Simpozij je prvenstveno namijenjen akterima na nezavisnoj kulturnoj sceni koja je u svom djelovanju vrlo propulzivna i otvorena za razne modele djelovanja, ali je iz niza razloga poprilično zatvorena prema kulturnim industrijama. Otkrivanje ovih razloga i perspektive uključivanja nezavisne kulturne scene u model kulturnih industrija ili pak odmak od ovog modela teme su koje će dominirati simpozijem.

"Suradnja između nezavisne scene i kulturnih industrija cijelo vrijeme postoji, često isti ljudi i organizacije djeluju u oba prostora, i to nas dovodi do pitanja koliko je uopće moguće u Hrvatskoj povući crtu razdvajanja između različitih modela rada i odrediti ih da pripadaju ovom ili onom području. Naime, većina filmskih, pa i glazbenih festivala u Hrvatskoj nastaju na nezavisnoj sceni, ali zbog uključenosti u svijet filma ili glazbe kojima na globalnoj sceni dominira model kulturnih industrija u svom radu slijede ova pravila. Globalna kulturna industrija stvara pravila koja se prelijevaju ne samo na proizvodnju i distribuciju nego i u tehnologiju tako da je zapravo iluzorno očekivati da možemo ostati po strani, izvan svijeta kulturne industrije", dio je najavnog teksta simpozija koji potpisuje Davor Mišković, predsjednik udruge Drugo more i mreže Clubture.

Simpozij će biti održan 12. i 13. studenog u prostoru kluba Molekula, Delta V/1, Rijeka. Ovdje pronađite program susreta.

Moderatori su simpozija Antonija Letinić i Davor Mišković, a na panelima sudjeluju Jaka Primorac, Hrvoje Hribar, Danko Stefanović, Danijel Sikora-Six, Oliver Sertić, Damir Martinović – Mrle, Saša Antić, Vedran Meniga, Petar Milat i Tomislav Medak.

Sva pitanja Clubtureu možete postaviti putem adrese elektroničke pošte.

Izvor: Clubture / Fotografija: Molekula, bivša zgrada IVEX-a

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 29.10.2013