Nemogući susreti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nemogući susreti

Radovi Ibre Hasanovića predstavljaju mjesta čije se značenje artikulira u procjepu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Oni su mjesta susreta različitih referenci i narativa.

19.12.2015 - 10.02.2016 , Vodnjan - Apoteka_prostor za suvremenu umjetnost
  • A
  • +
  • -

Izložba Nemogući susreti Ibre Hasanovića u Apoteci okuplja film A Short Story, video Study for an Applause i seriju radova Crna kronika, a otvara se u subotu, 19. prosinca u 19 sati, kada će biti predstavljena i istoimena publikacija koja okuplja tekstove Branke BenčićMihe Colnera i Marlene Rigler. 

"Krajolik u A short story, metonimijski predstavlja prostor čiji se teritorij i sudbina isprepliću stoljećima. Pripovjedač ukazuje na niz događaja koji su se zbili u nedavnoj prošlosti, a posredovani su usmenom predajom. Pripovijedanjem o prošlom isprepliću se naznake budućih događaja. Paradigma usmene predaje – oralne povijesti, oscilira na rubovima između fikcije i zbilje, dokumenta, istine i neistine, povijesti i pripovijesti.

U Studiji za aplauz Ibro Hasanović obilježava godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma, rekonstruira scenu iz fotografije Gérarda Juliena koja prikazuje tri predstavnika strana u konfliktu zajedno s njihovim pokroviteljima, predsjednicima svjetskih supersila , koji su inicirali mirovne pregovore i pomogli potpisivanje sporazuma. Hasanovićev video i fotografije prikazuju ruke koje plješću u praznom prostoru rekreirajući aplauz svakog pojedinog sudionika kao metaforu potencijala vizualnog prikaza da idealizira i manipulira širu sliku. Rad Crna kronika, shvaćamo kao slike čija je svrha medijska propaganda: one nisu samo neutralni dokumenti, već oblik medijatizacije nasilja putem vizualnog jezika crne kronike", stoji u najavi.

Ibro Hasanović (r. 1981) trenutno živi i radi u Prištini. Studirao je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te film i suvremenu umjetnost na Le Fresnoy - Studio national des arts contemporains u Francuskoj. Više o umjetniku potražite ovdje

Izložba je otvorena do 10. veljače 2016. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.12.2015