Neobičan dojam déjà vu | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Neobičan dojam déjà vu

Joana Hadjithomas i Khalil Joreige održat će performance-predavanje u Galeriji Nova u sklopu međunarodnog suradničkog projekta Slatke šezdesete.

22.04.2013 - 23.04.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Već nekoliko godina Joana Hadjithomas i Khalil Joreige istražuju projekt Libanonsko raketno društvo (Lebanese Rocket Society, LRS), svemirsku avanturu u koju se na armenskom sveučilištu Haigazian u Libanonu upustila grupa znanstvenika i studenata pod vodstvom Manouga Manougiana, i od 1960. do 1967. dizajnirala, proizvela i lansirala prve rakete na Bliskom istoku.

U vrijeme hladnoga rata i panarabizma, o tom projektu pisalo se na naslovnim stranicama svih važnih novina i postao je tako poznat da je izdana poštanska marka koja ga obilježava. No danas je potonuo u zaborav, izgnan je iz naše povijesti i odvojen od slike koju imamo o sebi. Njihovo istraživanje povezano s Libanonskim raketnim društvom (i radovima koji proizlaze iz njega) prije svega pokušava oživiti tu zaboravljenu priču kako bi se razmotrilo ponovno pisanje povijesti određenih događaja i proizvodnja imaginarija i, daleko od svakog iskušenja nostalgije, da ga se oživi putem onoga što je poznato kao obnova, ponovno izvođenje i uprizorenje ili druge aktivacije prošlosti u sadašnjosti.

Joana Hadjithomas i Khalil Joreige surađuju kao filmaši i umjetnici, stvarajući dokumentarce i igrane filmove. Njihovi su filmovi dočekani izvrsnim kritikama, dobili su mnogo nagrada na međunarodnim festivalima i prikazani su u nekoliko zemalja. Zajedno su kreirali mnoge fotografske instalacije, mnogostrani projekt Wonder Beirut i umjetnički projekt o Libanonskom raketnom društvu, što je ujedno i cjelovečernji dokumentarni film koji će imati premijeru 2013. Njihovi radovi prikazani su u mnogim muzejima, na bijenalima i u umjetničkim centrima diljem svijeta. Posljednjih godina održali su i samostalne izložbe, autori su brojnih publikacija i sveučilišnih predavanja u Libanonu i u Europi. Članovi su savjeta Metropolis Cinema i suosnivači Abbout Productions s Georgesom Schoucairom.

Predavanje u Galeriji Nova, najavljeno za ponedjeljak, 22. travnja, u 19 sati, dio je međunarodnog suradničkog projekta Slatke šezdesete (2010.-2013.) koji podržava Europska unija, a pokrenuo ga je tranzit.at iz Beča uz sudjelovanje WHW-a i Anadolu Kültür, te istraživačkog procesa u sklopu projekta Meeting Points.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.04.2013