Neobična značenja | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Neobična značenja

Koreografski duo Matija Ferlin i Ame Henderson nastavljaju seriju međunarodnih gostovanja. 

  • A
  • +
  • -

Zapaženi i nagrađivani koreograf Matija Ferlin, kojeg je Društvo za suvremeni ples Slovenije nedavno proglasilo najboljim koreografom, nastavlja plijeniti pozornost međunarodne plesne scene. Tako će njegovo najnovije koreografsko rješenje, predstava Zajedno na kvadrat / The Most Together We've Ever Been, nastala u suradnji s kanadskom koreografkinjom Ame Henderson, 7. ožujka gostovati u kazalištu Chapters u Cardiffu. Ferlin i Henderson ostat će u Ujedinjenom kraljevstvu te će s istom predstavom 9. ožujka gostovati u Nottinghamu, na prestižnom međunarodnom festivalu Nottdance.

Nottdance festival je osnovan prije dvadeset i tri godine, a poznat je po inovativnim i zabavnim pogledima na izvedbene umjetnosti. Ove godine festival nastavlja prikazivati najuzbudljivija ostvarenja suvremenog plesa nastala na području  Velike Britanije i cijelog svijeta. Festival će trajati do 17. ožujka te će u svoj program uvrstiti dvadesetak umjetnika koji svojim radom propituju značenja suvremenog plesa. 

Predstava Zajedno na kvadrat / The Most Together We've Ever Been nastala je u suradnji Matije Ferlina s  kanadskom koreografkinjom Ame Henderson u sklopu rezidencijalnog programa Tanz Quartier Wien. Predstava je premijerno izvedena u INK Pula 2009. godine, a koproducent predstave je uz Istarsko narodno kazalište i kanadska kompanija Public Recordings.  U predstavi Matija Ferlin i Ame Henderson istražuju njima dosada nepoznati novi umjetnički krajolik. Koristeći osobno iskustvo i osobne interese kao polazišnu točku, kreiraju način stvaranja i izvedbe koji pripada isključivo ovom djelu i specifičnom kontekstu njihove suradnje te ispisuju poseban zajednički jezik koji formira jedinstveni konceptualni i estetski prostor u kojem su Ferlin i Henderson posjetitelji. Ta uloga posjetitelja omogućava autorima da zaokruže nastalu logiku procesa u kojem su se našli, kreirajući nove veze među nastalim materijalom i formiranim odnosima te provocirajući neobična značenja. 

Ferlin i Henderson izvode beskonačnu seriju početaka, potencirajući stalno iznova ponovno upoznavanje. Oni provociraju potrebu da se nešto dogodi uz prihvaćanje tragike konstantne nemogućnosti postizanja očekivanog. Ovaj duet istražuje individualnost i jednoznačnost pokreta, nespretnost i potresnu snagu bivanja zajedno, krhkost i potencijal novih početaka.

Izvor: MF


Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 07.03.2013

VEZANE VIJESTI

Beskonačna serija početaka

Predstava Matije Ferlina i Ame Henderson Zajedno na kvadrat / The Most Together We've Ever Been gostuje u Ottawi.

Istovremeno prvi

Na upravo završenom festivalu suvremenog plesa Gibanica, Matiji Ferlinu dodijeljena je nagrada za najboljeg koreografa za predstavu Istovremeno drugi.