Neobično u kulturi | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Neobično u kulturi

Novi, 37. broj časopisa o rubnoj književnosti i teoriji Libra Libera upravo je izašao iz tiska.

Pripremio: Vatroslav Miloš

Dolores Dorantes

  • A
  • +
  • -

U novom broju Libre Libere predstavlja se pet temata o "neobičnom" u kulturi, popraćenih ilustracijama Jean-Jacquesa Tachdjiana

Prvi blok, "Kultura skandala, spektakla i slavnih", posvećen je društvenom, ekonomskom i političkom aspektu kulture slavnih koja je posljednjih nekoliko desetljeća među središnjim problemsko-istraživačkim motivima proučavanja u društveno-humanističkim disciplinama. Što je to kultura slavnih? Riječ je o postfordističkoj ekonomiji zabave; uznapredovalim formama društvene komercijalizacije i sveopće komodifikacije; porastu važnosti oglašivačke i reklamne industrije; eskalaciji medijsko-tabloidne produkcije; uzniknuću novih oblika društvenog narcizma; odnosu sfera javnog i privatnog.

Slijedi književni blok o Osvaldu Lamborghiniju, legendi argentinske književnosti 1970-ih i 1980-ih. Njegov otkačen, opscen i brutalan koktel Harmsa, Porschea i de Sadea možete slobodno ponijeti na barikade. Uz Lamborghinija tu je Paul Scheerbart, njemački ekspresionistički prozaist, dramatičar, pjesnik, kritičar, arhitektonski vizionar (prorok višebojne staklene arhitekture), slikar i izumitelj (ozbiljno je pokušavao stvoriti perpetuum mobile). U svakom slučaju, jedan je od najvećih umjetničkih ekscentrika na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Scheerbartove ironične utopije koje donosi ovaj broj Libre burleskne su i šašave, njegovi likovi pokreću megalomanske projekte, dijelove šarene kupole aristokratskog nadsvijeta.

Tu su pjesme u prozi meksičke pjesnikinje Dolores Dorantes, koja je živjela 25 godina u zloglasnom Ciudad Juárezu, u kojem žene siluju i ubijaju takvom lakoćom kao da se sve događa u crtanom filmu. Otkada je dobila politički azil u Los Angelesu, Dorantes je postala pjesnička senzacija koja u nerazmrsiv čvor veže krvavu granicu dviju ludih država. Libra završava prijevodom većeg odlomka romana japanskog komunističkog aktivista i pisca s početka 20. stoljeća, Takijija Kobayashija. Brod-tvornica račjih konzervi roman je o nehumanim uvjetima rada u kojima se našla grupa japanskih ribara na moru i sjajno oslikava odnos srednje prema radničkoj klasi.

Libru Liberu možete naručiti putem njene Facebook stranice ili putem elektroničke pošte, a čitati je možete i u besplatnom elektroničkom formatu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.03.2016

VEZANE VIJESTI

Senzibilizirati, socijalizirati, destigmatizirati

Piše: Matija Mrakovčić

Časopis Liceulice slavi pet godina rada na beogradskim, a Ulični fajteri svoju prvu godinu na zagrebačkim ulicama.

Koliko je umjetnost slobodna?

Piše: Martina Domladovac
Prema izvješću organizacije Freemuse, umjetnici u svijetu sve su više izloženi napadima militanata ili organizacija civilnog društva povezanih s političkim ili vjerskim organizacijama.

Zajedničke prevoditeljske seanse

Piše: Matija Mrakovčić

Projekt TransLab pokrenut je radi razmjene znanja, upoznavanja i poticanja suradnje s kolegama, izlaska iz uobičajene osame i povećanja vidljivosti prevoditeljskog posla.