Neočekivani susreti III | kulturpunkt

Najave Seminar

<

Neočekivani susreti III

Izvađeni iz gomile je dugoročni projekt Instituta za trajanje, mjesto i varijable koji je svoja prijašnja izdanja imao u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Pragu.

09.07.2012 - 10.07.2012 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Serija seminara Neočekivani susreti u okviru projekta dovodi u vezu teorijske, istraživačke i umjetničke projekte i prakse stvarajući prostor za uspostavu novih i neočekivanih poveznica.

Inicijalno baziran na čitanju fenomena i koncepata koji se pojavljuju unutar umjetničke, kustoske, i intelektualne prakse u Jugoslaviji tijekom 1960-ih i 1970-ih, projekt se otvara prema široj raspravi o pitanjima zajedništva, solidarnosti, dionizijskog socijalizma, egzodusa, rekonfiguracija ideja vidljivosti i produktivnosti, performativnosti i odgođene publike, i njihovih rezonanci u različitim geografijama i temporalnostima.

Nadolazeći seminar Neočekivani susreti III dovodi u vezu pitanja lijenosti, neproduktivnosti i egzodusa kroz prizmu umjetničke prakse s jedne strane te kroz razmatranje istih tema u kontekstu suvremenih uvjeta proizvodnje, ekonomije i krize, konflikta ideja produktivnosti i lijenosti u Europi sada podijeljenoj na "produktivni" Sjever i "lijeni" Jug.

Prvi dio seminara vodi kustosica i povjesničarka umjetnosti Jelena Vesić, a u drugom dijelu slijedi predavanje talijanskog filozofa i pisca Franca Barardija Bifa

U izlaganju Izložba o radu i lijenosti: Generalna proba, beogradska kustosica, kulturna aktivistkinja i autorica Jelena Vesić će se baviti sučeljavanjem figura udarništva, entuzijazma, marljivosti i radoholičarstva s figurama lijenosti, štrajka i obustave rada. Slike rada i lijenosti će biti tematski vezane za politički prostor socijalističke Jugoslavije 1950ih, 1960-ih i 1970-ih godina i to prije svega za popularnu ikonografiju udarništva u medijskom i društvenom prostoru, kao i izraze i predstave lijenosti u kontekstu tzv. Novih umjetničkih praksi 1960-ih i 1970-ih godina.

U predavanju naslovljenom Money, Semiocapital and the Infinity of Language, talijanski pisac, aktivist i teoretičar Franco Berardi Bifo govorit će o procesu financijske apstrakcije iz perspektive povijesti poetskog jezika dvadesetog stoljeća. Prema Bifu, agonija financijskog kapitalizma može imati različlite ishode: stvaranje totalitarnih modela potčinjavanja tijela i jezika matematičkom nasilju duga ili pak finalni kolaps kapitalističkog modela i egzodus, odnosno proliferaciju ne-novčanih formi društvene proizvodnje. Predavanje će se kretati između nekoliko osi: pojmova novca, duga i nelikvidnosti u kapitalizmu kao semiotičkoj formi; deteritorijalizacije - od moderne buržuazije do predatorske virtualne klase; inkompatibilnosti financijskog modela i društvenog tijela; pitanja granica, jezika i prostora poezije oslanjajući se na rad P. Virna i L. Wittgensteina.

Organizator je Institut za trajanje, mjesto i varijable – DeLVe, a događaj će biti održan u ponedjeljak, 9. srpnja od 18 do 21 sat. Ulaz je besplatan.

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 03.07.2012