Neodrživo stanje ženskih prava u zemlji | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Neodrživo stanje ženskih prava u zemlji

Feministički kolektiv fAKTIV uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama organizira prosvjednu akciju pod nazivom Država je odgovorna za ubojstva žena jer...

Piše: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

Nakon što su u siječnju 2016. godine četiri žene u Hrvatskoj ubijene, a počinitelji su bili najbliži članovi njihove obitelji, okupljena je neformalna inicijativa Preuzmite odgovornost za ubojstva žena koja je početkom veljače na Cvjetnom trgu organizirala prosvjednu akciju. Istoimenom akcijom željelo se upozoriti javnost na neodrživo stanje ženskih prava u zemlji, a posebno odnosa prema nasilju u obitelji. 

Pozivajući na prosvjed, aktivistice su tada upozorile kako u Republici Hrvatskoj svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika, a svakih 11 dana jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug. Prijavljeno nasilje tretira se kao "kršenje javnog reda i mira", a često dolazi i do dvostrukog uhićenja (nasilnika i žrtve). I dok se nasilnici uglavnom kažnjavaju s blagim novčanim kaznama, a zaštitne mjere se ne izdaju ili se neadekvatno primjenjuju, žrtve koje su preživjele nasilje suočene su sa zastrašivanjem i dodatno traumatizirane. Takvo postupanje direktno ugrožava život žena te istovremeno šalje poruku kako takvo nasilje nije ozbiljan zločin, dok žene s pravom shvaćaju da nisu zaštićene.

U posljednja dva mjeseca dogodila su se četiri nova ubojstva žena od strane njihovih (bivših) partnera. Feministički kolektiv fAKTIV zato u četvrtak, 24. studenog u 12 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu ponovno organizira prosvjednu akciju pod nazivom Država je odgovorna za ubojstva žena jer... Akcija se organizira uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, a njome se poručuje kako "država snosi odgovornost za ova ubojstva jer slučajeve nasilja ne istražuje temeljito, jer ne osigurava sustav podrške ženama žrtvama nasilja i jer se nasilje prema ženama ne kažnjava adekvatno.

Također, Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji. Takozvana Istanbulska konvencija predstavlja međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji su države potpisnice dužne primjenjivati na sve oblike nasilja prema ženama. Hrvatska je Konvenciju potpisala 2013. godine i jedina je država u regiji koja je još nije ratificirala.

Koliko je stanje alarmantno pokazuje i istraživanje Prevencija nasilja u vezama mladih prema kojem čak trećina mladih ima opravdavajuće stavove prema nasilju u vezama. Mnogi mediji izvještavanjem o nasilju nad ženama također perpetuiraju ili čak stvaraju atmosferu koja problem produbljuje jer se izvještava senzacionalistički, bez odgovornosti prema ozbiljnosti počinjenih zločina i patnji žrtava. Baveći se često nebitnim i potpuno krivim informacijama, prenose pogrešan dojam o tome tko je žrtva, a tko počinitelj. 

"Stajale smo u veljači ove godine, stajat ćemo u četvrtak, stajat ćemo dok god društvo, a posebno oni koji kroje i provode zakone, ne ispune naš zahtjev - Preuzmite odgovornost za ubojstva žena!", poručuju aktivistice fAKTIV-a.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 23.11.2016

VEZANE VIJESTI

Obrazovanje je oružje u borbi protiv nasilja

Piše: Vatroslav Miloš

Trećina mladih opravdava nasilje u vezama, a njih 20 posto iskusilo je neki oblik nasilja u vezi, pokazuje CESI-jevo istraživanje Prevencija nasilja u vezama mladih.

Upute za odgovorno i smisleno izvještavanje

Piše: Vatroslav Miloš
Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Feministički kolektiv fAKTIV pozvao je medije da odgovorno izvještavaju o nasilju nad ženama tijekom cijele godine.

Nasilne veze su bez veze

Piše: Vatroslav Miloš
Gotovo polovica ispitanih učenika i učenica u pilot programu o nasilju u intimnim vezama smatra da mladić ili djevojka imaju pravo udariti svoga partnera ili partnericu.