Neophodnost promišljanja rata | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Neophodnost promišljanja rata

Izložba Un-war prostor nastavak je višegodišnjeg istraživanja Armine Pilav koja nastoji na nov način promatrati, slušati i čitati o ratu u Sarajevu.

28.10.2018 - 01.11.2018
  • A
  • +
  • -

U predvorju galerije Multimedijalnog kulturnog centra Split u Domu mladih otvorena je izložba Un-war prostor  Armine Pilav.

U svom višegodišnjem istraživanju pod nazivom Un-war prostor, o isprepletenosti ratnih i un-war prostora, Armina Pilav "predstavlja performativnu arhivu u obliku kompaktnog, posebno dizajniranog izložbenog uređaja kroz koji sada – dvadesetak godina kasnije, u doba koje definiraju 'planetarni građanski rat', masovne migracije i sve veće nejednakosti – možemo na nov način promatrati, slušati i čitati o ratu u Sarajevu, te u konačnici o ratu sami i govoriti", kako stoji u najavi izložbe. 

Arhiva uključuje brojne video i zvučne dokumente, fotografije, arhitektonske crteže i Un-war leksikon, a namjerno je nezavršena kako bi mogla primati nova svjedočenja, kao i politički zagovarati neophodnost kolektivnog, ponovnog promišljanja rata u Sarajevu, ili bilo kojeg drugog sukoba na svijetu. 

Instalacija Un-war Space zajednički je rad grupe autorica i autora, Ane Dane Beroš, Rafaele Dražić, Miodraga Gladovića, Matije Kralja i Maura Sirotnjaka, pod vodstvom arhitektice i istraživačice Armine Pilav. Izložbeni uređaj Un-war prostor je dio istoimene online otvorene arhive.

Dio postava čini i nedavno tiskani Un-war Lexicon, koji posjetitelji izložbe mogu i kupiti.

Izložba je otvorena do 1. studenog.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 31.10.2018