Neplodna tla | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Neplodna tla

Izložba Neplodna tla Sandre Vitaljić otvara se u Ljubljani.

  • A
  • +
  • -


Photon–Centar za suvremenu fotografiju
seli se u novi prostor unutar Centra urbane kulture Šiška. Promociju novog galerijskog prostora u petak, 3. veljače u 19 sati, pratit će otvorenje izložbe Neplodna tla autorice Sandre Vitaljić.

Izložba Neplodna tla donosi niz fotografija obilježenim traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Prikazane su fotografije logora, stratišta i ostalih mjesta zločina iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata onako kako ona danas izgledaju. Lokacije na fotografijama nisu samo prekrasni pejzaži već i mjesta koja su snažno simbolički obilježena zahvaljujući povijesnom kontekstu i činjenici da su na ovaj ili onaj način pridonijeli formiranju nacionalnog identiteta. Šume, polja i rijeke iz narodnih priča i mitova postali su dio retorike u službi legitimiranja političkog diskursa i ideologije. Značenje mnogih događaja mijenja se zajedno s okolnostima, bez obzira što je mjesto, čak i uz ljudsku intervenciju, obično isto, golo, slično mjestima na kojima se ništa važno nije dogodilo. Naslov Neplodna tla odnosi se na našu nesposobnost da se suočimo s avetima prošlosti i krenemo dalje. Umjesto toga, ostajemo zaglavljeni u začaranom krugu međusobne mržnje i optužbi. Otvaranje izložbe u Hrvatskoj, prije dvije godine, Tvrtko Jakovina popratio je sljedećim riječima: "Sandra Vitaljić svojim fotografijama pokazuje ono što jest. Očito je da ju smeta neplodnost tla. Ona ne moraju ostati jalova. U njih će se stalno upisivati značenja, ali ako se to bude činilo s namjerom da se pokaže sve, a ne prešuti ništa, straha ne mora biti. Problem je samo da ne dopustimo da nas povijest guši, zato jer se ne znamo nositi sa sadašnjošću."

Sandra Vitaljić jedna je od najvažnijih suvremenih hrvatskih umjetnica čiji rad upućuje na fotografiju kao autonoman umjetnički medij. Rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV u Pragu, a na istom fakultetu apsolvirala je doktorski studij iz povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredni profesor  na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester. Živi i radi u Zagrebu. 

Izložba će biti otvorena od 3. veljače do 2. ožujka. 

Fotografija: Sandra Vitaljić, Neplodna tla: Bučje / KP 

 

 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 31.01.2012