Nepodnošljiva lakoća pripovijedanja | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Nepodnošljiva lakoća pripovijedanja

U sklopu programa pod nazivom Portreti: Duhoviti univerzum Woodyja Allena prikazuju se odabrani filmovi kultnog američkog redatelja.

07.01.2019 - 15.01.2019 , Zagreb - Kino Tuškanac
  • A
  • +
  • -

Od ponedjeljka, 7. do utorka, 15. siječnjakino Tuškanac uvodi gledatelje u duhoviti univerzum kultnog Woodyja Allena, jednog od najznačajnijih redatelja američke i svjetske kinematografije. U sklopu programa pod nazivom Portreti: Duhoviti univerzum Woodyja Allena prikazuje se 17 legendarnih autorovih filmova.

Posrijedi su filmovi nastali u razdoblju od 1971. - 1993., koji su stekli planetarnu popularnost svojom komikom, isprva kao posvete luckastoj, anarhičnoj komediji, a kasnije duhovitim prikazom neurotičnog, ciničnog i brbljavog urbanog intelektualca židovskog podrijetla u New Yorku suočenog s ljubavnim poteškoćama, moralnim, intelektualnim i filozofskim dvojbama i dr.

Slijedom toga, većinu kasnijih filmova odlikuje suzdržanija, verbalna komika, iznimna lakoća pripovijedanja, izvrsni dijalozi, sjajne glumačke kreacije, nezaobilazna jazz glazba, komička analiza visoke i popularne kulture, inteligentan prikaz složenih međuljudskih odnosa, snažan utjecaj europske filmske tradicije razvidne u brojnim aluzijama, citatima i dr.

Program započinje jednim od najuspjelijih redateljevih filmova, humornom dramom nominiranom za Oscara Zločini i prekršaji (1989), u kojoj Allen na pesimističan i filozofičan način elaborira teze o nepravednosti života, o tome kako se zločin isplati i sl. Uoči projekcije uvodnu riječ održat će filmolog dr. sc. Nikica Gilić.

Cijena ulaznice je 20 kuna, za članove Filmskih programa 10 kuna. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 07.01.2019