Nepodnošljivo kršenje ustava i zakona | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Nepodnošljivo kršenje ustava i zakona

Turska policija suzavcem i gumenim mecima spriječila je održavanje Trans Prajda, a nasiljem je prijetila i ultra-nacionalistička grupa.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Zagreb Pride / Facebook

  • A
  • +
  • -

Za razliku od brojnih muslimanskih zemalja, homoseksualnost nije ilegalna ili kažnjiva u Turskoj još od 1858. godine. Trans osobe također imaju mogućnost legalnog opredjeljenja identiteta od 1988. godine. Unatoč tome, u nedjelju, 19. lipnja turska je policija suzavcem i gumenim mecima spriječila održavanje Trans Prajda na kojem se okupilo pedesetak sudionika. Vlasti su zabranile održavanje Prajda zbog sigurnosnih razloga, odnosno bombaških napada koji su se dogodili tijekom godine, objašnjavajući da je "to zbog sigurnosti građana i sudionika".

Zanimljivo je da je zabrana došla nakon što je omladinska ultra-nacionalistička grupa Alperen Hearths najavila nasilje nad sudionicima ako se Povorka održi. Vođa grupe Kürşat Mican na konferenciji za novinare rekao je kako "neće dozvoliti da degenerici izvode svoje fantazije na ovoj zemlji koju su nam naši preci ostavili plativši visoku cijenu. Nismo odgovorni za događaje nakon ovoga... Ako vas ne nauči iskustvo, naučit će vas batine". Još jedan razlog za zabranu Trans Povorke, kao i Gay Prajda zakazanog za 26. lipnja, njihovo je održavanje u vrijeme Ramazana.

Organizatori Prajda zabranu su nazvali nepodnošljivim kršenjem ustava i zakona. "Nogometni navijači mogu se okupljati u ovoj zemlji kad god žele. Ako ćete poštovati Ramazan, poštujte i nas također. Heteroseksualci smatraju da su dva sata u 365 dana previše za nas", rekla je glasnogovornica organizacije Lambdaistanbul LGBTI Solidarity, Ebru Kırancı. Istanbulski Gay Prajd najveći je takav događaj muslimanskog svijeta. Odvija se redovito od 2003. godine i okuplja desetke tisuća sudionika. Iako je Prajd uvijek bio miran događaj u načelno sekularnoj Turskoj, prošle je godine, zbog održavanja Povorke u vrijeme Ramazana, policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala sudionike.

Osim Povorki Ponosa, mete napada pod izlikom kršenja običajnih i religijskih normi postalo je i obično preslušavanje albuma Radioheada. Religijska grupa metalnim šipkama napala je posjetitelje u lokalnoj glazbenoj trgovini Velvet Indieground u Istanbulu zato što su slušali glazbu i pili alkohol. Dan kasnije, kraj trgovine su se okupili prosvjednici uzvikujući "Rame uz rame protiv fašizma", koje je ponovno rastjerala specijalna policija. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.06.2016

VEZANE VIJESTI

Postignuća zagrebačkih Povorki ponosa

Piše: Martina Domladovac

U sklopu Tjedna ponosa koji prethodi ovogodišnjoj Povorci, predstavljeno je istraživanje društvenog značaja Zagreb Pridea, 15 godina borbe za slobodnije društvo.

Opasna moć tišine

Piše: Martina Domladovac
Rad turskog umjetnika Ferhata Özgüra primjer je kako unatoč prevladavajućim uvjetima izravne i neizravne cenzure umjetnici mogu djelovati iz opozicije.

Sustavno kršenje ljudskih i građanskih prava

Piše: Martina Domladovac
Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL prosvjednom akcijom upozorili su na posljedice dogovora EU i Turske o raspodjeli izbjeglica, te pogubne politike Erdoğanove vlade.