Nepokoreni grad br. 5 | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Nepokoreni grad br. 5

O temama pokrivenim u petom broju časopisa te o značaju i nužnosti ženskih borbi razgovarat će se u Booksi u petak, 12. travnja.

12.04.2013 - 13.04.2013 , Zagreb - Booksa
  • A
  • +
  • -

Nepokoreni grad je časopis Mladih antifašista Zagreba koji u svom petom broju tematizira ženske borbe. Izborom tekstova objedinjeni su različiti aspekti ženskih borbi u specifičnim povijesnim i društveno-ekonomskim uvjetima. Časopis donosi tekstove o značaju žena u Narodnooslobodilačkoj borbi na jugoslavenskim prostorima koje po prvi put izlaze iz okvira majki i kućanica i zajedno s muškarcima staju na frontu te na taj način otvaraju put vlastitoj ekonomskoj i političkoj emancipaciji.

Također, niz feminističkih analiza problematizira socio-ekonomsku nejednakost između žena i muškaraca u kapitalističkim društvenim odnosima koja se dodatno uvećava neoliberalnim udarom kapitala na javni sektor i socijalne službe sedamdesetih. U Hrvatskoj se progresivni dosezi socijalizma radikalno ukidaju restauracijom kapitalizma početkom devedesetih. Deindustrijalizacija i masovno zatvaranje radnih mjesta pogađaju radnike i ponajviše radnice u tekstilnoj industriji. U intervjuima s radnicama Kamenskog i Uzora prikazuje se njihova dugogodišnja borba za tvornice koje su same "izgradile", za radno mjesto, plaću i normalan život.

O temama pokrivenim u petom broju časopisa te o značaju i nužnosti ženskih borbi razgovarat će autorice tekstova Dora Levačić i Ankica Čakardić uz moderaturu Ive Ivšić u petak, 12. travnja, od 18 sati u Booksi. Uz razgovor, bit će prikazan i film Kreše Golika Od 3 do 22.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.04.2013