Nepokorna tijela, misli i želje | kulturpunkt

Najave Festival

<

Nepokorna tijela, misli i želje

Šesnaesto izdanje Human Rights Film Festivala predstavlja raznolik filmski i popratni program kojim reagira na sve pokušaje zabrana i ograničavanja slobode kojima smo izloženi.

02.12.2018 - 09.12.2018 , Rijeka - Art-kino Croatia, Zagreb - Kino Europa, Zagreb - Kino Tuškanac

Kaleidoskop (2018.), Jean-Luc Godard

  • A
  • +
  • -

Human Rights Film Festival po šesnaesti put zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac i mnogim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika ima priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je Pobunjena želja, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć.

Festival se otvara u nedjelju, 2. prosinca u 20 sati u Kinu Europa hrvatskim premijerama najnovijih filmova Gorana Devića i Jean-Luc Godarda. Devićev dokumentarni film Na vodi kritičari proglašavaju jednim od njegovih najboljih ostvarenja, a žiri nedavno održanog festivala u Leipzigu dodijelio mu je posebno priznanje jer "na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata". Godardov najnoviji film Kaleidoskop premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu i predstavlja autorov bilten o stanju svijeta danas.

Prikazuje se i najnoviji film cijenjene francuske redateljice Claire Denis Misija ‒ duboki svemir s Robertom Pattinsonom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Dobitnik Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie Ne diraj! podijelio je kritiku i publiku svojim nekonvencionalnim pristupom istraživanju intimnosti i autoričinim odbijanjem da se uklopi u jedan žanr. Tradicionalno HRFF njeguje i tzv. slow cinema pristup, pa se tako prikazuju libanonski film Yara Abbasa Fahdela i Prekasno da umreš mlad dvostruke pobjednice festivala u Rotterdamu, Čileanke Dominge Sotomayor.  

Program obilježava veliki broj domaćih i regionalnih filmova koji najavljuju neke nove autorske glasove, među kojima se posebno ističe crnogorski redatelj Ivan Salatić čiji je debitantski film Ti imaš noć premijerno prikazan na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, nakon čega su uslijedili pozivi na brojne svjetske festivale. Premijerno se prikazuje i novi igrani film Damira Čučića Ljetnikovac, intenzivna psihološka drama u kojoj slijepi autor radijskih dokudrama poziva protagoniste svojih emisija da se upoznaju u izoliranom hotelu van sezone. Nove filmove predstavljaju i Ana Hušman (Soba za dan), Igor Bezinović (višestruko nagrađivani Lovetovi) te debitantica Nikolina Bogdanović (Mjesto odakle vam pišem pisma). Najnoviji film cijenjenog dokumentarnog autora Želimira Žilnika Najljepša zemlja na svijetu hrvatsku premijeru ima u srijedu, 5. prosinca u Kinu Europa.

Među filmovima 16. Human Rights Film Festivala nalaze se i najnovija ostvarenja dokumentarnih teškaša poput Sergeja Loznice i njegovog Dana pobjede, te posthumni dokumentarni film ove godine preminulog redatelja Claudea Lanzmana. Redateljica Jane Magnusson nakon intrigantnog dokumentarca Nepozvani kod Bergmana snimila je Bergman – godina života, zadržavši svoj fokus na kultnom i nikad dovoljno istraženom redatelju. Minimalističku dokumentarističku kontemplaciju na temu ljudskog lica u najnovijem filmu tajvanskog redatelja Tsai Ming-lianga Tvoje lice prati glazba japanskog glazbenika Ryuichija Sakamota.

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine jest Revija malih književnosti koju HRFF radi u suradnji s književnim klubom Booksa/Kulturtregerom, a pored Zagreba književnici/e zemalja Magreba gostuju i u Rijeci i Dubrovniku. U sklopu HRFF-a održava se i premijerno zagrebačko gostovanje aktivističko-umjetničke skupine Pussy Riot, koja će u utorak, 3. prosinca u Kinu Tuškanac izvesti svjetsku premijeru svog performansa Riot Days u novom aranžmanu i s novom postavom.

Ulaz na sve projekcije izuzev performansa Riot Days je slobodan, a detaljan raspored potražite ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 21.11.2018