Neposredno opažanje vidljivog svijeta | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Neposredno opažanje vidljivog svijeta

Biciklistički dnevnik Stipana Tadića ne imitira stvarni svijet, već ga suvremeno interpretira na način svoga vremena i svoje generacije.

10.03.2017 - 22.03.2017 , Split - Salon Galić

Izložba Stipana Tadića pod nazivom Biciklistički dnevnik bit će otvorena u petak, 10. ožujka, u 20 sati u Salonu Galić. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout.

Stipan Tadić, kojeg mnogi trenutno ubrajaju u jednog od najtalentiranijih domaćih slikara na hrvatskoj likovnoj sceni, predstavnik je dijela nove, mlade generacije umjetnika koja pripada smjeru takozvanog novog hrvatskog realizma. Zajednička im je karakteristika povratak figuraciji, realnosti prikaza i naraciji, unatoč njihovih međusobno vrlo heterogenih stilskih izraza, različitih medija i različitih načina pristupa. 

Stipan Tadić, kad govori o svome stvaralaštvu, uvijek voli reći da se bavi slikarstvom u tradicionalnom smislu; da želi demistificirati slikarstvo i približiti ga publici, ali mu istovremeno i vratiti dostojanstvo realno-prikazivačkog pristupa. On voli klasične slikarske i crtačke tehnike i postupke, metjerski maksimalno izbrušenu formu, besprijekornu kompoziciju i realističan prikaz - onakav kakav on u stvarnosti jest i kakvim ga on vidi. Zato je njemu od bitne važnosti pitanje neposrednog opažanja vidljivog svijeta. Pitanje realne stvarnosti i pitanje istine. Međutim, ma koliko se u svojim radovima trudio vidljivi svijet prikazati perfekcionistički vjerno i gotovo fotografski točno, on ga ipak nikada ne imitira, nego ga na svoj autorski način reproducira, odnosno suvremeno interpretira na način svoga vremena i svoje generacije.

Izložbu pogledajte do 22. ožujka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.03.2017