Nepostojanje zemlje kakvu priželjkujemo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nepostojanje zemlje kakvu priželjkujemo

Splitska Galerija MKC predstavlja dvije izložbe istovremeno: Što, kako i za koga & tako dalje Dejana Kršića i grupnu izložbu Tvoja zemlja ne postoji.

29.09.2016 - 20.10.2016 , Split - Galerija MKC
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbi Tvoja zemlja ne postoji i Dejan Kršić: Što, kako i za koga & tako dalje – grafički dizajn za suvremenu umjetnost je u četvrtak, 29. rujna u 20 sati.

Izložba Tvoja zemlja ne postoji naslovljena ja prema istoimenom radu Libie Castro i Ólafura Ólafssona, kampanji od 2003. godine realiziranoj u različitim formatima, na mnogim jezicima i u raznim gradovima. Izložba okuplja umjetnike čiji radovi rezoniraju sa širokim asocijativnim poljem emocionalnih, društvenih i historijskih sadržaja na koje višeslojna tvrdnja Tvoja zemlja ne postoji može upućivati. Dio je serije istoimenih izložbi koje se, okupljajući različite umjetnike u svakom gradu, tijekom ove godine održavaju u Art radionici Lazareti (Dubrovnik),  Galeriji Nova (Zagreb), Multimedijalnom kulturnom centru (Split) te Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka). Investiran u višeznačnost izjave "Tvoja zemlja ne postoji" naslov izložbe pokreće niz asocijacija postavljajući okvir za promatranje radova. U prvi mah, asocira na neriješene probleme suvremenih migracija koji sve agresivnije povlače granice između  "mi" i "oni", "iznutra" i "izvan". Također, slogan "Tvoja zemlja ne postoji" indicira i nepostojanje zemlje kakvu priželjkujemo, zemlje koja se ne oslanja na ideologiju određenu granicama, vođenu teritorijalnim određenjima i nacionalnom pripadnosti. Stoga ovaj višeznačni naslov valja shvatiti kao znak nezadovoljstva i ponovnog promišljanja ideje kolektiva kao mjesta solidarnosti te kao sugestiju da i polje umjetnosti treba koristiti kao poligon promišljanja tih ideja. Izložbu postavlja kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW.

Izložba Što, kako i za koga & tako dalje – grafički dizajn za suvremenu umjetnost predstavlja pregled jednog zaokruženog segmenta dizajnerskog rada autora Dejana Kršića, tematski usmjerenog na područje grafičkih materijala i publikacija realiziranih u proteklih petnaestak godina za potrebe različitih lokalnih, regionalnih i međunarodnih izložbenih projekata, manifestacija, institucija i autora s područja suvremene vizualne umjetnosti. Riječ je prije svega o radovima nastalima za projekte udruge Što, kako i za koga / WHW, odnosno njihove matične Galerije Nova, ali i institucija i umjetnika kao što su V. Cetinjski bijenale, Rooseum centar za suvremenu umjetnost Malmö, Van Abbemuseum Eindhoven, Branka Stipančić i Mladen Stilinović, Mangelos, Sanja Iveković, Vlado Martek itd. Uz ove radove, posebno će biti predstavljene i publikacije i tiskani materijali nekoliko manjih ili većih projekata vezanih uz historiografiju dizajna, Kršićevu trajnu opsesiju i ‘profesionalni hobi’. Originalne radove – pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju – izložba će pokušati kontekstualizirati kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala. Kustos izložbe je Marko Golub.

Organizaciju izložbi potpisuje Platforma 9.81 u sklopu godišnjeg suradničkog programa Kad netko kaže s partnerima MKC i DVK/UMAS u suradnji s WHW-om i HDD-om.

Izložbe ostaju otvorene do 20. listopada

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.09.2016