Nepouzdana sjećanja | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Nepouzdana sjećanja

U njujorškoj galeriji Stephan Stoyanov 13. siječnja bit će otvorena prva samostalna izložba Renate Poljak.

  • A
  • +
  • -

Izložba naslovljena Nepouzdana sjećanja (Uncertain Memories) prva je samostalna izložba Renate Poljak u galeriji Stephan Stoyanov u New Yorku. Predstavit će se video-radovima, fotografijama i filmovima nastalim između 2007. i 2012, te multimedijskom serijom Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja (Staging Actors/Staging Beliefs, 2001/2012). Kustosica je njujorške izložbe Željka Himbele. Naslov izložbe naglašava zaokupljenost Renate Poljak načinima transformacije ideologija i političkih planova te konstruiranja i zapisivanja sjećanja i povijesti. Umjetnica kreće od osobnog iskustva, portretirajući suvremeno hrvatsko društvo radi reprezentacije širega konteksta.

U Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja umjetnica koristi različite medije da bi istražila dvije ikone jugoslavenske kinematografije: Boška Buhu i Vlak u snijegu. Proučavajući trenutni položaj glumaca iz ovih nekada popularnih filmova, Poljak istražuje kako se jugoslavenski politički, društveni i kulturni program mijenjao i mutirao od 1990-ih. Rad može biti čitan i kao hommage javnim osobama koje su nekada utjelovljivale ideale, a danas su zaboravljene i odstranjene iz kolektivnog sjećanja. Fotografija naslovljena Ovo nisam ja (This is not me, 2012) prisvaja kadar iz dokumentarca Voyage in Time Andreja Tarkovskog kako bi promotrila povezanost stvarnog i fikcionalnog u svojim istraživanjima sjećanja i identiteta. Video instalacija Ruta i spomenik (Ruta and the Monument, 2007), nastala tijekom umjetničinog boravka u Berlinu, supostavlja dva videa drugačijeg čitanja Holokausta, kako bi uputila na podešavanje interpretacija prošlosti sadašnjošću.

Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu. Diplomirala je u Splitu 1997. kao profesorica likovne kulture, postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts 1999. u Nantesu. Dobitnica je ArtsLink stipendije za 2002. na San Francisco Art Institute, rezidencijalne stipendije u MuseumQuartier, Beč 2004., Cite des Arts u Parisu 2007. i 2008, prestižnu Art in General, New York 2008, nakon koje slijede Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program u državi Maine 2009, ArtOmi u državi New York 2010. godine te Residency Unlimited u New Yorku 2011. Njeni su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa, a dobitnica je i brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, godišnje nagrade Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu, nagradu publike Balkan Video Federacije u Beogradu, nagradu na Festivalu dokumentarnog mediteranskog filma. Film Velika očekivanja dobio je i nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji na 4. Filmskom Festivalu u Taboru, a prošlogodišnji Splitski Salon nagrađuje njen posljednji video rad Režiranje glumaca/Režiranje uvjerenja koji dobiva i nagradu T-HT natječaja 2012 godine.

Izložba Renate Poljak ostaje otvorena do 17. veljače.

KP

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.01.2013