Neprocjenjivo "da" životu izvan sezone | kulturpunkt

Neprocjenjivo "da" životu izvan sezone

Odlukom da multifunkcionalni prostor Fabrike 35 nastavi s djelovanjem tijekom sljedeće tri godine Gradsko vijeće Grada Hvara u potpunosti je uvažilo potrebe lokalne nezavisne kulture.

Piše: Lujo Parežanin

FOTO: Fabrika, Hvar / Facebook

Kada je objavljen poziv na 46. sjednicu Gradskog vijeća Grada Hvara, na čijem se dnevnom redu birokratski šifrirana našla točka o sudbini multifunkcionalnog društveno-kulturnog prostora u Fabrici 35, stvari nisu upućivale na dobar rasplet. Dojam je to koji je ponajprije izazivala netransparentnost čitave procedure: prijedlog odluke o kojem se imalo glasovati nije bio dostupan javnosti, stoga nisu bili poznati planirani parametri budućeg korištenja Fabrike, a izostala je i prethodna komunikacija s njezinim korisnicima i širim građanstvom. Usprkos tomu, sjednica održana u utorak, 11. kolovoza rezultirala je najboljim mogućim vijestima: suočeno s protestnom akcijom zainteresiranih organizacija pred svojim vratima, Gradsko je vijeće odlučilo dodijeliti Fabriku nezavisnokulturnoj sceni na korištenje na čak tri godine, što je rok koji su sami njezini akteri u istupima prema gradskim vlastima odredili kao najpoželjniji. Ovo ispunjenje najoptimističnijih nadanja korisnika Fabrike znači da je Grad Hvar u potpunosti uvažio potrebe nezavisne kulture na otoku, osiguravši joj nasušno potrebno vrijeme i prostor za razvoj svojih programa, kao i infrastrukturu za rad i aktivnosti.

Fabrika 35 mali je multifunkcionalni društveno-kulturni centar financiran u sklopu natječaja Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi. Proveden kroz Europski socijalni fond, natječaj je to temeljem kojeg je omogućeno financiranje razvoja ili uspostave modela sudioničkog upravljanja u kulturi za 34 projekta. Jedan od njih je i DKC: Plan K nositelja Saveza PlatFORma Hvar i partnera (Grada Hvara, Gradske knjižnice i čitaonice Hvar, neprofitne organizacije LAG Škoji, Udruge Pjover, Dramskog studija mladih i Festivala mediteranskog filma Split), kojem Hvar duguje novu, nasušno potrebnu kulturnu infrastrukturu Fabrike. Financiranje je završilo u travnju pa se, kao i u slučaju ostalih DKC-ova u sklopu Kulture u centru, postavilo pitanje budućnosti prostora i njegove održivosti onkraj projektnih okvira, što bi trebao biti i dugoročni smisao čitavog natječaja.

Ohrabrujuću odluku hvarskog Gradskog vijeća, koja osigurava srednjoročnu budućnost Fabrike neomeđenu logikom turističke sezone, za Kulturpunkt je u ime PlatFORme komentirala Nena Kolak, voditeljica projekta Plan K: "Oduševljeni smo ishodom i činjenicom da su vijećnici prepoznali važnost takvih sadržaja. Učinit ćemo sve da opravdamo to povjerenje. Bilo nam je izuzetno važno da prostor dobijemo na period od tri godine jer u tom razdoblju možemo postići održivost, planirati programe i graditi publiku." Koliko je Fabrika važna za Hvar pokazuju podaci koje Kolak navodi, ističući da je u svega deset mjeseci koliko je zbog pandemije koronavirusa bio otvoren prostor koristilo čak "10 organizacija, dok se u njemu održalo 70 događanja, 10 stalnih programa, a aktivnosti je pohodilo preko 2000 korisnika". Kolak smatra da je Fabrika izvršila "velik utjecaj na obogaćivanje društveno-kulturnog života Hvara", a izvjesno je da će pod koordinacijom PlatFORme to i nastaviti činiti u narednom razdoblju.

Ukratko, u trenutku kada je sav panični fokus javnosti na narušenim prihodima od turizma, "da" koje je Gradsko vijeće izreklo životu nezavisne kulture u Hvaru također je i neprocjenjivo "da" životu izvan sezone. Važna je to pouka i da europska sredstva koja se za slične namjene prelijevaju u domaće natječaje za kulturu ne znače mnogo ako ne postoji volja naših vlasti, nacionalnih i lokalnih, da se te korisne potpore pretvore u temelje za održivu kulturnu infrastrukturu, umjesto da posluže kao jednokratna injekcija po čijem isteku organizacije i inicijative ostaju na istoj vjetrometini na kojoj su se nalazile prije nego što im je dodijeljena.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 12.08.2020

VEZANE VIJESTI

Neizvjesna budućnost Fabrike

Piše: Lujo Parežanin
Netransparentna najava odluke o sudbini hvarske Fabrike 35 izaziva bojazan da gradske vlasti neće uvažiti vrijednost infrastrukture razvijene u okviru tamošnjeg društveno-kulturnog centra.

Mala tvornica zimskoga života

Razgovarala: Matija Mrakovčić

S Nenom Kolak, voditeljicom projekta DKC: Plan K, razgovaramo o civilnom društvu na Hvaru i prostoru Fabrike 35 koji će postati središte gradskih kulturnih zbivanja.

Pokretač nužne transformacije

Razgovarala: Matija Mrakovčić

O projektu Klaritac kulture SU-OL-TA, koji provode četiri udruge na otoku Šolti te lokalna samouprava, razgovaramo s Paulom Bolfan iz Pokreta otoka.