(Ne)promjenjivi krajolici | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

(Ne)promjenjivi krajolici

Izložba Neighboring Landscapes, na kojoj će biti predstavljeno šestero umjetnike mlađe generacije, svojevrsni je pregled suvremene umjetnosti na području bivše Jugoslavije.

  • A
  • +
  • -

Izložba Neighboring Landscapes je mikro narativ koji okuplja umjetnike s područja bivše Jugoslavije predstavljajući djela recentne produkcije u različitim medijima. Pothvat je svojevrsna impresija regionalne umjetničke scene koja obuhvaća nekoliko različitih pristupa, od dokumentarnog do evokativnog te od humorističnog do književnog. Identificiranje i stvaranje pregleda suvremene umjetnosti na području bivše Jugoslavije izazovan je zadatak budući da može nositi različite konotacije, ovisno o tome s kojeg se geografskog gledišta promatra. 

Ova izložba malih razmjera predstavlja naraštaj tridesetogodišnjaka zaokupljen stvarnošću svoje neposredne okoline i različitim modalitetima suvremenoga života. Svaki rad ujedno je i putovanje, prikazano kao deskriptivno, evokativno ili poučno. Odabir uključuje šest autora te uočavamo jasnu podjelu na radove koji su po svojoj prirodi lirični i one koji su više angažirani na društveno-političkoj razini. Pri stvaranju svojih narativa autori koriste tehnike crtanja, vezenja, filma, videa i fotografije.

Na izložbi sudjeluju: Renata Poljak sa video radom Staging Actors / Staging Beliefs o partizanskom junaku Bošku Buhi; Sebastjan Leban i Staš Kleindienst s dokumentarnim filmom Newborn o pitanju Kosova; Sandra Dukić s instalacijom Anatomija ženskih osjećaja na temu tradicije; Ivana Ivković s objektima autobiografskog karaktera i osobne povijesti; Yill Citakov s kratkim filmom Nova nevjesta o pripremama za vjenčanje u malom mjestu na Kosovu; te Boris Glamočanin s interaktivnim crtežom i likovima radnika kao herojima u razdoblju soc-realizma. Kustos izložbe je Boško Bošković

Otvorenje izložbe je u utorak 17. prosinca u Galeriji SC, s početkom u 20 sati, a razgovor s umjetnicima zakazan je za 18.30 sati. Izložba ostaje otvorena do 28. prosinca, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Izvor: Kultura promjene

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.12.2013