Nešto drugo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nešto drugo

Izložba Giovannija Morbina istražuje što je to fašizam te na koje načine prožima naše društvo u trećem tisućljeću.

08.10.2014 - 15.11.2014 , Rijeka - Mali salon
  • A
  • +
  • -

Fašizam se često povezuje s jednom povijesnom kategorijom, obilježenom događajima iz proteklog stoljeća koje nosi pečat ideologija i totalitarističkih sustava. Fašizam nas nikad nije napustio: i danas postoje primjeri ekstremističkih političkih skupina, u ponešto ograničenom broju, koji se vezuju uz povijesni fašizam, no pristupi su lukaviji i djeluju na podsvjesnoj razini. Primjere se mogu vidjeti u gospodarskom svijetu, gdje je kapitalizam postao oblik državne religije temeljene na nadmoći, ali i u međuljudskim odnosima i težnjama masa koje se priklanjaju modelima koji im nesvjesno nameću mediji i zabavljačka industrija. Fašizam se iz političke kategorije premetnuo u antrolopološki stav.

Nešto drugo samostalna je izložba Giovannija Morbina koja se temelji na radovima s političkim temama. Izložba je zamišljena za prostor riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, a sastoji se od skulptura, kolaža, instalacija, fotografija te video dokumentacije performansa usko vezanog za lokaciju, koji će se održati u gradu prije otvaranja izložbe. 

Djela i performans glavnog rada izložbe L’angolo del saluto (Kut pozdrava) temelje se na pozdravu kojim su se fašisti služili na okupljanjima još od dvadesetih godina prošloga stoljeća. To je nesvjesna modernistička skulptura, ali i mizanscena za javnu publiku. Može se smatrati i formalizacijom geste koja se ne vidi samo izbliza jer zbog svog otvorenog volumena djeluje kao skulptura beskrajnih dimenzija. Gesta nudi proturječne ideje jer nas može privući njezin formalni dio, ali isto tako i odbiti njezine političke konotacije. Giovanni Morbin pušta da gledatelji sami odluče i pritom ne daje nikakve moralne sugestije: očekuje se da publika sudjeluje i izrazi svoje mišljenje, kao što se događa i u radu Forza Nuova – golemoj metalnoj skulpturi u obliku metka koji prodire iz zida – gdje sam čin gledanja može biti opasan ili štetan.  

Naslov izložbe potekao je od naziva singla grupe Sex Pistols iz 1979., čiji omot prikazuje Sida Viciousa u crvenoj majici s nacističkim znakom. Izložba je popraćena katalogom koji sadrži umjetnikova djela i tekstove kustosa Slavena Tolja i Danielea Capre, Eve Fabbris, Alessandra Castiglionija, i Lidije Sanvito, te razgovore s Cesareom Pietroiustijem and Giovannijem Morbinom.

Giovanni Morbin (Vicenza, Italija, 1956.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji u klasi profesora Emilija Vedove. Nakon svog prvog nastupa, svoje istraživanje usmjerava na ponašanje i performans te se bavi predmetima koji mogu služiti kao funkcionalni alati. 

Izložba će biti otvorena u Malom salonu riječkog MMSU-a od 8. listopada do 15. studenog.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 02.10.2014