Netaknuti svijet jednog umjetnika | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Netaknuti svijet jednog umjetnika

U zagrebačkom MSU-u bit će otvorena izložba iz Arhiva i knjižnice Ivana Picelja.

FOTO: Tomislav Medak

Izložba iz Arhiva i knjižnice Ivana Picelja ujedno će biti jedan od glavnih događaja kojima MSU obilježava svojih 60 godina djelovanja. Vrlo obiman i iznimno vrijedan arhiv i knjižnicu Ivana Picelja, koji su bili sačuvani netaknuti u obiteljskom stanu u Gajevoj 2B u Zagrebu, Anja Picelj-Kosak, umjetnikova kći, darovala je 2012. godine Muzeju. Arhivska građa obuhvaća fotodokumentaciju, pisma i korespondenciju poslovnog i privatnog karaktera, filmove, videovrpce, digitalne zapise, plakate i mape plakata, skice i radove, čestitke, osobne predmete i dokumente umjetnika. Knjižna se građa sastoji od kataloga samostalnih i grupnih izložbi, monografija, knjiga, stručnih časopisa i drugih publikacija.

Na stalnoj izložbi bit će predstavljeni svi najvažniji elementi Arhiva i knjižnice na vizualno atraktivan i publici zanimljiv način. Izložba će pokazati kako je arhiv strukturiran i na koji način će pomoći budućim istraživačima u dobivanju uvida u život i rad samog autora, ali i nekih dijelova umjetničke scene druge polovice dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj. Uz arhivsku i knjižnu građu bit će u NO galeriji izloženi i reljefi koje je autor predstavio 1965. godine u galeriji Howard Wise u New Yorku. Usto, uz pomoć izvrsnih fotografija Damira Fabijanića evocirati će se radni i životni prostor umjetnika koji je svojim djelovanjem poticao promjene u hrvatskoj umjetnosti i utjecao na generacije umjetnika i dizajnera. 

Ivan Picelj, istaknuti hrvatski umjetnik i dizajner (rođen 1924. u Okučanima, umro 2011. u Zagrebu), bio je među prvim protagonistima geometrijske apstrakcije u vrijeme dominacije socrealizma potkraj četrdesetih i početkom pedesetih godina prošloga stoljeća. Posebno je istaknut njegov doprinos na području grafičkog oblikovanja, osobito dizajna plakata. Bio je suosnivač i član grupe EXAT 51, a prvu izložbu grupe priredio je u svome stanu u Zagrebu 1952. S Aleksandrom Srnecom i Vojinom Bakićem izlagao je u Galeriji Denise René u Parizu 1959. Jedan je od inicijatora međunarodnog pokreta Novih tendencija, izlagao je na prvoj izložbi 1961. u GGSU te poslije na svim izložbama u Zagrebu i u Europi. S Gradskom galerijom suvremene umjetnosti, današnjim MSU-om, Picelj je surađivao od osnutka 1954. oblikujući plakate, pozivnice i kataloge izložbi i cjelokupni vizualni identitet ustanove. Sudjelovao je u organizaciji i oblikovanju glasovite Didaktičke izložbe 1957, izlagao radove na grupnim i samostalnim izložbama GSU/MSU.

Izložba će biti otvorena 26. rujna, a stalna izložba iz Arhiva Ivana Picelja bit će dostupna posjetiteljima i nakon 19. listopada. Autorica izložbe je Snježana Pintarić.

Izvor: MSU

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 06.08.2014