Netolerantnost / normalnost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Netolerantnost / normalnost

Izložba kustosa Daniela Piesa posvećena je netolerantnosti koja jača zajedno s jačanjem desničarskih politika.

20.06.2013 - 20.07.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Izložba Daniela Piesa, koja će biti otvorena u četvrtak, 20. lipnja, u 19 sati predstavlja radove Discoteca Flaming Star, Beate Engl, Haruna Farockija, Karla Holmquista, Ralfa Homanna, Scotta Kinga, Katrin Mayer i Heiko Karn.

Desničarska politika jača, a s njom i svi oblici netolerantnosti. Sve raširenije prepoznavanje tih populističkih tendencija kao prirodnog pomaka u političkom spektru, kao i prateća stigmatizacija svega što je kulturalno obilježeno kao strano, moglo bi se nazvati društvenim procesom normalizacije. Stajališta koja su prije bila tabu postaju društveno prihvatljiva, a ulazak desničarskih političkih stranaka u evropske parlamente samo je najvidljiviji aspekt te političke simptomatologije – pozivanja na tradicionalne vrijednosti i ideje društvenog poretka koji teži isključivanju na temelju politike identiteta.

Prešutnu normalizaciju tih političkih fantazma o kulturalnoj čistoći izložba Netolerantnost / normalnost propituje nizom radova koji otvaraju područje političkoga kao arene umjetničke prakse koja suspendira unaprijed spremna pripisivanja značenja i identiteta. Nijedan od predstavljenih umjetnika ne razumije politiku svoje prakse kao neposredan prikaz društvene stvarnosti, niti  je smješta u okvir prvenstveno aktivističkih područja djelovanja.

Umjesto toga, Netolerantnost / normalnost usredotočuje se na radove koji – usprkos svom referencijalnom zasićenju – ni u najmanjoj mjeri ne smještaju politiku svoje prakse u netransparentnost, poetičnost i intrinzičnu logiku umjetničke forme. Područje stvarnosti stoga se ne prevodi u dokumente niti se prisvaja kao područje neposrednog djelovanja nego postaje građa koju treba istraživati kako bi se otvorilo prostore koji suspendiraju uvježbane postupke pripisivanja značenja koje se već uzima zdravo za gotovo.

U tom smislu, Netolerantnost / normalnost preuzima kao tematski okvir identitetno utemeljenu logiku politike isključivanja koju perpetuiraju desničarski populizmi, kako bi odgovorila umjetničkim formama koje veličaju pokrete ne-identiteta, hibridnosti i čudovišnoga.

U prostoru Showrooma Galerije Nova tijekom trajanja izložbe otvorena je i čitaonica koju je pripremila Alerta - Centar za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija. Alerta je udruga koja se bavi proučavanjem i edukacijom o desnom ekstremizmu, u koji ubrajaju one politike i političke projekte koji kao odgovor na društvene probleme nude izrazito autoritarna i protudemokratska rješenja.

Izložba je dio međunarodnog suradničkog projekta Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?) (2012-2014.) koji podržava Europska unija, a pokrenuo ga je WHW uz sudjelovanje Tensta Konsthalla iz Stockholma i Grazer Kunstvereina iz Graza.

Izložba ostaje otvorena do 20. srpnja.

Reprodukcija: Discoteca Flaming Star, 12 x Alissa, zapravo, performans, 2012, fotografija Norbert Miguletz

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 17.06.2013

VEZANE VIJESTI

Čitanje desnog ekstremizma

U sklopu izložbe Netolerantnost / normalnost otvara se čitaonica udruge Alerta.