Neupitan stav velike većine | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Neupitan stav velike većine

Preko 70 posto studenata Filozofskog fakulteta bezuvjetno se protivi sklapanju bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Plenum FFZG/Facebook

  • A
  • +
  • -

Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavilo je rezultate istraživanja o stavovima studenata Filozofskog fakulteta o ugovorima o dvopredmetnim studijima sa Katoličkim bogoslovnim fakultetom (KBF). Istraživanje su pokrenuli studentski predstavnici u odsječkim vijećima koji zajedno sa Studentskim zborom čine Studentsko vijeće. Istraživanje je pokrenuto iz potrebe za artikulacijom studentskog mišljenja kako bi se prema njemu predstavnici na odsječkim sjednicama znali postaviti te raspravljati i glasati. Istraživanje je provedeno i kao odgovor na izjavu dekana FFZG-a Vlatka Previšića kako mišljenje studenata nije poznato, unatoč tomu što je plenum na svom prvom zasjedanju prije više od mjesec dana te ugovore odbacio. Studenti su još 15. travnja urudžbirali molbu za provođenje istraživanja, ali odgovor dekana nikad nisu dobili.

Anketni je obrazac sastavljen uz tehničku podršku nastavnika s Odsjeka za sociologiju kako bi se osigurala metodološka ispravnost i spriječilo delegitimiranje rezultata. U periodu od 27. travnja do 8. svibnja, na prediplomskim i diplomskim studijima svih odsjeka, 108 anketara provelo je istraživanje na uzorku od 2070 studenta, što je više nego reprezentativan uzorak. Treba imati na umu da se kao reprezentativni uzorak za cijelu Hrvatsku uzima 1000 osoba, te da se u ukupni broj od oko 6000 studenata Filozofskog ubrajaju i studenti postdiplomskih studija te apsolventi, svojevrsni ne-stalni studenti. Odbijeno je samo petnaestak anketa. 

Rezultati ankete su sljedeći: više od dvije trećine studenata FFZG-a bezuvjetno se protivi sklapanju bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG-a i KBF-a. Bezuvjetnu podršku ugovoru izrazila su 32 studenta od ispitanih 2070. Sklapanju ugovora, ako će u ugovoru biti eksplicitno definirani određeni uvjeti suradnje, sklono je 23 posto studenta, dok 5 posto studenata nema formiran stav. Nema niti jednog odsjeka na kojem više od 10 posto studenata podržava suradnju.

Studenti koji su skloni sklapanju ugovora ako uvjeti suradnje budu eksplicitno definirani, kao uvjete koje bi ugovori morali sadržavati najviše su izdvojili upisnu ravnopravnost (polaganje razredbenih ispita na oba fakulteta), jasno definirane upisne kvote, definirano trajanje ugovora, dok izoistavljanje potvrde župnika i krsni list pri upisu ugovor ne može regulirati jer takve propise reguliraju "vatikanski", međudržavni ugovori. Kao dodatni uvjet istaknuta je ravnopravnost i konkurentnost na tržištu.

Posljednji se zahtjev direktno veže uz četvrto temeljno načelo "Općih načela suradnje između FFZG-a i drugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu", koja je Fakultetsko vijeće jednoglasno usvojilo 2015. nakon suspendiranja potpisanog Ugovora o suradnji s KBF-om iz 2014. godine, kao i svih drugih do tada potpisanih Ugovora. Načelo ističe zaštitu prava i interesa studenata FF-a za vrijeme studiranja i zaštitu njihove konkurentnosti i kompetitivnosti po završenom studiju na tržištu rada. 

Naime, Filozofski fakultet obrazuje gotovo dvije trećine srednjoškolskih nastavnika koji, kao i svi ostali studenti, prolaze proces od upisa na fakultet do prijave na Zavod za zapošljavanje. Iznimka su studenti KBF-a koje nakon završenog fakulteta na mjesta vjeroučitelja postavlja kler. U praksi se često događa da jednom zaposleni profesor za jedan predmet, nakon upražnjavanja mjesta u školi u kojoj već radi, satnicu popunjava predajući svog drugi predmet. U situaciji u kojoj su vjeroučitelji istovremeno i nastavnici nekog smjera s Filozofskog, postoji mogućnost da će imati prednost pri zapošljavanju u školi u kojoj već rade, iako ih je na prvotnu poziciju postavio kler, a ne javni natječaj.

Studentsko vijeće pokušalo je održati predstavljanje ovih rezultata u Dvorani 7 na Filozofskom fakultetu, no nije im dozvoljeno zbog "početka nove rasprave na odsjecima o dorađenim nacrtima ugovora o suradnji s drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu". Naime, nova verzija ugovora prošli je tjedan poslana na odsječka vijeća i suštinski ne donosi ništa novo. Dorađene su tehnikalije poput toga da je nositelj studija FFZG, naglašena je činjenica da moraju biti navedeni svi odsjeci koji su prihvatili suradnju i samo se oni na nju obvezuju. No, i dalje nije određen rok trajanja ugovora, niti su rješeni problemi zapošljavanja. S obzirom na novi prijedlog ugovora, slijedi rasprava po Odsjecima pa na Fakultetskom vijeću. Studenti imaju informaciju da je Odsjek za povijest već odlučio prihvatiti nove ugovore. Studentima i nastavnicima rezultati istraživanja bit će predstavljeni na otvorenoj sjednici Studentskog vijeća 17. svibnja.

"Najbolji način vođenja fakulteta onaj je u kojem studenti i zaposlenici zajedno rade, a u krajnjoj liniji zbog studenata se i stvaraju studijski programi. Zadatak uprave je zaštita interesa i prava na rad više od 6000 studenata, 650 nastavnika i 200 djelatnika Filozofskog fakulteta", zaključili su predstavnici Studentskog vijeća koji su ovime poslali jasnu poruku o tome što studenti misle o predloženoj ugovornoj suradnji. Ponovimo još jednom: preko 70 posto studenata Filozofskog fakulteta bezuvjetno je protiv sklapanja bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.05.2016

VEZANE VIJESTI

Glancanje studija u razvoju

Piše: Matija Mrakovčić
Zašto se Pravilnik o postupku vrednovanja studijskih programa donosi po hitnom postupku i zašto je tako manjkav ako se na njemu radilo gotovo šest godina?

Relativno svjetovno

Piše: Vatroslav Miloš
Može li - uz žurno preuzimanje institucija prema modelu nove nacionalne paradigme - Filozofski fakultet u Zagrebu ostati bastion solidarnih ideja i dostupnijih znanosti i obrazovanja?

Sekularna posla

Piše: Tomislav Žilić

Najnoviji potez uprave Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazuje koliko je i "društvo znanja" sklono cenzuri.