Nevidljiv dio imigracije | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Nevidljiv dio imigracije

U sklopu posljednje Dokuvizije održava se zagrebačka premijera filma Sklonište koji prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni

09.12.2015 , Zagreb - Kino Europa

Fernando Melgara, Sklonište

U srijedu, 9. prosinca, s početkom u 20 sati, u Kinu Europa održat će se zagrebačka kino-premijera filma Sklonište (L'Abri) redatelja Fernanda Melgara u sklopu posljednje simultane projekcije projekta Dokuvizija

Film prikazuje svakodnevnicu prihvatilišta za beskućnike i imigrante u švicarskoj Lausanni, jedno od rijetkih mjesta koje ljudima omogućava krov nad glavom tijekom hladnih zimskih noći. Broj kreveta je, nažalost, ograničen, pa iako se osoblje lavovski trudi pronaći mjesto za sve, to nije uvijek moguće. Svake večeri, pred željeznim vratima dolazi do grčevite borbe u kojoj netko uvijek izgubi. Film Fernanda Melgara bavi se nevidljivim dijelom imigracije, bez uvijanja ili romantiziranja položaja imigranata, ali s dirljivom senzitivnošću. 

Grad domaćin projekcije je Zagreb, a nakon simultane projekcije, koja će se osim u Zagrebu održati u i u Skopju, Ljubljani, Beogradu, Podgorici i Prizrenu, razgovarat će se na temu migrantske krize s  glavnim protagonistom filma José Mirandom, jednim od zaposlenika skloništa u švicarskoj Lausanni i Princom Waleom Soniyikijem, azilantom iz Nigerije koji u Hrvatskoj živi već tri godine te pomaže ostalima koji ovdje žele zatražiti azil. Razgovor će moderirati novinar i fotograf Davor Konjikušić, koji je svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom Slijepa pjega skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj. 

Program organizira Balkan Documentary Distribution Network u suradnji sa Restartom, a partner filma je Centar za mirovne studije. Projekcija se održava u sklopu Human Rights Film Festivala te je ulaz besplatan.

Više o filmu saznajte ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 07.12.2015