Nevidljiva sposobnost | kulturpunkt

Najave Prezentacija

<

Nevidljiva sposobnost

Završni program međunarodnog partnerstva predstavit će rezultate radionice u kojoj sudjeluju osobe s invaliditetom i oni koji rade s tom skupinom putem teatra i performativnih umjetnosti.

21.11.2015 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

Nevidljiva sposobnost je završni nastup sudionika međunarodnog partnerstva za obrazovanje odraslih ("Educational Theatre as the place of raising inclusion and employability of people with disability"), odnosno sudionika radionice koja se ostvaruje uz potporu Europske unije i u kojoj sudjeluju osobe s invaliditetom (OSI) i oni koji rade s tom skupinom putem teatra i performativnih umjetnosti. 

Kako je cilj radionice istražiti neke od prepreka s kojima se susreću osobe s invaliditetom na tržištu rada i u društvenom životu, završni nastup u subotu, 21. studenog, u 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka predstavit će neke od tih nepravednih prepreka. 

Također, polazeći od poznate uzrečice marginaliziranih skupina "Ništa o nama bez nas!", sudionici će aktivno kreirati nastup i pokretom te glasom prezentirati potencijalna rješenja (akcije) koja omogućuju nadilaženje stigmatizacije OSI na tržištu rada. Oni će prijeći put od stigme i progona do uključenja i istih mogućnosti, istražiti institucionalnu diskriminaciju i arhitektonske barijere - sve kako bi se povezali i prestali biti društvena "karika bez lanca", aktivno promovirali uključenost i zapošljivost OSI, kao i prezentirali prednosti ravnopravne i intenzivne interakcije između OSI i ostatka društva. 

Po završetku nastupa održat će se diskusija između publike i izvođača u kojoj ćete se moći upoznati s problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom diljem Europe, te njihovim rješenjima koja su potencijalno primjenjiva i u Hrvatskoj. 

Udruga za prevenciju stigmatizacije (UPSET) i Centar za kulturu Trešnjevka pozivaju da posjetite ovaj međunarodni nastup i postanete dio simboličkog svijeta koji će tijekom šestodnevne radionice stvoriti sudionici. To će biti svijet u kojem dominira igra i istraživanje, svijet u kojem smo slobodni od svakodnevnih uloga, u kojem smo pozvani kritički promišljati društvene norme i vrijednosti i u kojem je intenzivna interakcija "Nas" i "Njih" moguća.  

Autori i voditelji radionice su Ivan Hromatko i Nataša Jurišić (Udruga za prevenciju stigmatizacije i edukaciju teatrom), a sudionici osobe s invaliditetom i osobe koje rade s OSI putem teatra iz sedam zemalja Europe (Hrvatska, Latvija, Bugarska, Grčka, Turska, Belgija i Italija).

Ulaz je slobodan. 

Više o partnerstvu možete pronaći na službenoj stranici organizatora.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.11.2015