Nevidljive geografije logističkog svijeta | kulturpunkt

Nevidljive geografije logističkog svijeta

Povod razgovoru s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen objava je hrvatskog prijevoda njezine knjige Smrtonosni život logistike.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Dominic Ali

  • A
  • +
  • -

Udruga Drugo more organizira online razgovor s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen, povodom objave njezine knjige Smrtonosni život logistike: Kartografija nasilja u globalnoj trgovini na hrvatski jezik. Riječ je ujedno i o posljednjem izdanju suradničke biblioteke Drugog mora i nakladničke kuće Jesenski i Turk Rad i misao, u kojoj su u sklopu programa Dopolavoro Rijeke 2020 objavili niz izdanja o različitim perspektivama rada u suvremenom društvu.

Deborah Cowen je docentica na Odjelu za geografiju i planiranje Sveučilišta u Torontu koja u svojim istraživanjima proučava načine na koje različiti sukobi oko infrastruktura definiraju političke krajolike. Promatrajući odnose između područja energetike, transporta i sigurnosti, detektira i pokrete i zajednice koji se suprotstavljaju infrastrukturi nepravde i rade na uspostavljanju mogućih alternativa. "Duboko posvećena temama društvene pravde i transformacije, Cowen se u radovima najviše bavi politikom infrastrukture, pišući o suburbanizaciji siromaštva, pitanjima rase i prostora, urbanoj sekuritizaciji i uplivu ratova u civilne prostore", pojašnjavaju organizatori. 

U knjizi Smrtonosni život logistike autorica istražuje umjetnost i znanost logistike u posljednjih šezdeset godina, polazeći od teze kako je logistika puno više od – kako je se općenito shvaća – opskrbe robom. "Kao staro vojno umijeće koje je imalo ključnu ulogu u stvaranju globalnog ekonomskog poretka, logistika ne oblikuje samo našu potrošnju, već i naša radna mjesta, urbana okruženja, političke odnose i mnoge druge aspekte života", navodi se.

Istraživač i filozof Tomislav Medak s Cowen će razgovarati o nekoliko tema koje autorica obrađuje u knjizi, a koje su izuzetno važne u trenutnoj globalnoj i lokalnoj ekonomskoj i političkoj situaciji, poput sigurnosti opskrbnog lanca i primjene nadzornih tehnologija u logističkim koridorima, smanjenja prava radnika, organizacije urbanog prostora prema potrebama logistike i raznih oblika prilagodbe nacionalnih i međunarodnih zakona u korist cirkulacije robe i kapitala.

Razgovor je moguće pratiti uživo na Facebook stranici udruge Drugo more.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 07.07.2021

VEZANE VIJESTI

U suptilnom paklu osmosatnog bulšita

Piše: Matko Vlahović

Knjiga Besmisleni poslovi nedavno preminulog antropologa Davida Graebera pristupačan je prikaz sistemskog problema bujanja radnih mjesta lišenih stvarne svrhe i funkcije.

Spekulativna utopija postradničkog svijeta

Piše: Glorija Mavrinac

Videoinstalacija Shema stvari zamišljajući postradničku budućnost dokolice i slobode razotkriva problematična mjesta kapitalističkog društva sadašnjosti.

Rascjep u mreži

Piše: Matko Vlahović

Kroz niz primjera o potencijalima i opasnostima novih tehnologija, Novo mračno doba Jamesa Bridlea pokazuje kako smo izgradili svijet koji više nismo u stanju razumjeti.