Nevidljivi dječak | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Nevidljivi dječak

Nakon publikacije The Invisible Girl Sveučilišta Umeå iz 2012, isti je tim upravo izdao publikaciju koja se bavi rodnim oblikovanjem identiteta dječaka.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: The Invisible Boy

  • A
  • +
  • -

Što danas znači postati dječakom? Na koji se način dječaštvo manifestira u različitim kontekstima? Na koji način opisujemo očeve i sinove u suvremenom društvu? Možemo li nevidljive dječake učiniti vidljivima na drugačije načine no što to čine mediji?

The Invisible Boy rezultat je međunarodnog i interdisciplinarnog istraživanja o tome kako dječaci postaju dječaci i na koji se način dječački identitet formira u suvremenom društvu. Projekt je uključio 24 umjetnika i umjetnice te znanstvenika i znanstvenice iz Švedske, SAD-a, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, Novog Zelanda, Nigerije, Švicarske, Indije, Kanade, Italije i Hrvatske. Josip Horvat svoj je obol istraživanju dao u tekstu o umjetničkim materijalizacijama osobnog osmišljavanja roda. Publikacija unutar dvadeset poglavlja sadrži znanstvene radove, video uratke, crteže, fotografije i glazbu.

Kombinirajući različite pristupe i izraze, poglavlja formiraju skupni primjer višeznačnih istraživanja kompleksne materije kao što je rodno oblikovanje identiteta. Prilozi istraživanju organizirani su u četiri teme: "Pregovaranje o identitetu", "Tjelesno postojanje", "Prekinuto dječaštvo" te "Rod i suvremeni mediji". Publikaciju besplatno preuzmite ovdje.

Istraživanje i objavu publikacije organizirao je Odsjek primjenjene znanosti o obrazovanju Sveučilišta Umeå. Isti je tim, poimenice Camilla Hällgren, Elza Dunkels i Gun-Marie Frånberg, 2012. godine objavio publikaciju pod nazivom The Invisible Girl, rezultat također međunarodnog istraživanja koje je uključilo 40 umjetnika i znanstvenika iz 15 zemalja, među ostalim i Hrvatske, a sudjelovale su Barbara Pleić Tomić, Dina Rončević i Nada Kujundžić. Publikaciju koja se bavi kritičkim perspektivama "stvaranja" djevojaka i djevojaštva besplatno preuzmite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.04.2015

VEZANE VIJESTI

Trans* kao stalno postajanje

Razgovarala: Matija Mrakovčić

Heather Cassils predstavit će se zagrebačkoj publici na ovogodišnjim Perforacijama, a s nama je razgovarao o načinima na koje koristi umjetničku praksu za izvođenje roda.

Hvatanje kljuna – borba s tijelom i umom

Rad umjetnika Josipa Horvata nastavak je njegova dosadašnjeg istraživanja i umjetničkog djelovanja objedinjenog u njegovom diplomskom radu pod nazivom Kad narastem....

Generalka suvremene umjetnosti

Nagrada Radoslav Putar dodijeljena je Dini Rončević.