Nevidljivi pejzaži u Parizu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Nevidljivi pejzaži u Parizu

Davor Sanvincenti u Parizu će samostalno izložiti svoju zvučnu instalaciju Nevidljivi pejzaži / Zemlja.

Pariška galerija Glassbox svojoj će publici predstaviti osmosatnu zvučnu instalaciju Davora Sanvincentija. Prva Sanvincentijeva kompozicija iz trilogije Nevidljiv pejzaži, koju je domaća publika mogla poslušati prilikom nekoliko nedavnih predstavljanja, u Parizu će biti samostalno izložena od 9. do 23. ožujka. 

Ovaj rad, kako kaže sam autor, "istražuje polje fonografije i fenomene ekološke percepcije. Kompozicija se sastoji od sekvenci terenskih snimki nastalih u prirodi, na raznim lokacijama preko tri kontinenta. Linearnost kompozicije, bez ponavljanja, poziva na prisutnost i meditaciju u vremenu, na stvaranje prostora za unutarnji pogled". 

"Sanvincentijeve zvučne sekvence su u asimptotskoj potrazi za čistom divljinom, za zvukom pejzaža lišenog ljudskog djelovanja. Zvuk koji možemo čuti u osmosatnom zapisu rezultat je selekcije tog iskustva, samim time on je već nešto drugo – izdvajanjem i stavljanjem u novi kontekst, montažom, a potom i uvjetima reprodukcije promijenjeno je i značenje. Nevidljivi pejzaži/Prvi dio: Zemlja ne pokušava reprezentirati iskustvo, već manipulira s osjećajima jedne neprikazive situacije i stvara novu perceptivnu situaciju, koja je i sama naglašeno neponovljiva i nesaglediva u cjelini, podcrtavajući fragmentarnost i procesualnost. Ona funkcionira kao dio vremena i prostora koji meditira nad vlastitim protjecanjem", prilikom zagrebačke izložbe napisala je Ana Kutleša

Više o autoru saznajte ovdje, a video isječak sa zagrebačke izložbe možete pogledati na ovom linku.  

Izvor: .messmatik 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.03.2012