(Ne)vjerodostojna izvedba na Markovu trgu | kulturpunkt

Najave Performans

<

(Ne)vjerodostojna izvedba na Markovu trgu

Kolektivna koreografija Zrinke Užbinec, Mile Pavićević i Ane Kreitmeyer ispituje pokretanje prostora tijelom, posebice onog koji je bremenit svojim povijesnim i recentnim upisima.

01.09.2015 , Zagreb - Trg svetog Marka

rukopis Evice Gubčeve, Institut za povijest književnosti, FOTO: Zrinka Užbinec

  • A
  • +
  • -

"Iz povijesti političke borbe, antagonizama i direktnih sukoba koji su se odvijali na Markovom trgu, biram gotovo zaboravljenu, uklonjenu iz dominantnog narativa, akciju grupe žena koje su na Markovom trgu u proljeće 1903., zaobilazeći zabranu okupljanja, organizirale antimonarhijske demonstracije. Različiti opisi tog događaja potekli su od jedne autorice, Marije Jurić Zagorke koja je i sama u njemu sudjelovala. Jedan od izvora indirektno vezan za demonstracije je i Zagorkin dramski tekst, pučka drama u pet činova Evica Gubčeva koju je napisala u zatvoru iste godine. Teoretičarke tu dramu čitaju kao pamflet Zagorkinih socijalističkih ideja i posebnog poimanja feminizma (N. Badurina, 2009). Veza između Evice Gubčeve i demonstracija uspostavlja se brojnim interpretacijama i zapisima, međusobno različitim, a povremeno i kontradiktornim pa pitanje (ne)vjerodostojnosti izvedbe u procesima ispisivanja, prepisivanja i upisivanja koristim kao koreografsku podlogu za kolektivno djelovanje i izvođenje.

(Ne)vjerodostojna izvedba na Markovom trgu krenula je od akcije prepisivanja. Kako drama nikad nije tiskana, a zbog cenzure u Zagrebu je izvedena tek jednom, jedini primjerak je rukopis pohranjen u Zavodu za povijest hrvatskog kazališta. Grupa žena organiziranim je odlascima u Zavod zajednički transkribirala tekst, dio po dio. Odlasci u Opatičku ulicu odvijali su se preko Markovog trga, pri čemu se svakim prelaskom desila mala akcija upisivanja ženskog tijela u prostor gotovo dominantno označen muškom političkom poviješću. 

U izvedbi koja okuplja pojedinačne izvedbene intervencije i kolektivnu akciju sudjelovale su: Selma Banich, Andreja Gregorina, Lana Hosni, Ana Kreitmeyer, Mila Pavićević, Ivana Rončević, Natalija Škalić i Jasna Žmak. U utorak 1. rujna u 7.55 sati tri članice grupe, Ana Kreitmeyer, Mila Pavićević i ja, ponovo prepisujemo - ponavljamo pojedinačna upisivanja gradeći iz njih kolektivnu koreografiju kao pokušaj (ne)vjerodostojne izvedbe na Markovu trgu", piše u najavi Zrinka Užbinec.

Ovime završava 13. trogodišnje festivalsko izdanje koje se odvijalo od početka 2013. pod nazivom UrbanFestival 13: Natrag na trgUrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode. Na UF13 sudjelovali su Aleksandar Bede i Dafne Berc, Marko Marković, Željka Blakšić, Selma Banich, LIGNA, Davor Konjikušić, Nina Kurtela, Mario Kikaš i Sanja Horvatinčić, Sonja Leboš, Nina Bačun, Petja Dimitrova, KURS, Goran Sergej Pristaš i Mila Pavićević, Isa Rosenberger, Katerina Duda i Zrinka Užbinec, te mnogi drugi. Polaznici radionica i brojni suradnici, kao i institucije Dječje kazalište Dubrava, Centar za kulturu Trešnjevka, Knjižnica Božidara Adžije, Dom Dugave, Centar za kulturu Novi Zagreb, Akademija dramskih umjetnosti, ali i udruge P.O.I.N.T. i KulturShock iz Križevaca, Centar za mirovne studije, navijačka skupina Bijeli anđeli, Ženska fronta za radna i socijalna prava, incijativa No Border, Kinoklub Zagreb i tvornica ITAS Prvomajska iz Ivanca. 
 
Organizator festivala je [BLOK], a kustosice su Ivana Hanaček i Ana Kutleša
Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 31.08.2015