Nevolje s kulturom | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Nevolje s kulturom

Centar za radničke studije ovogodišnji ciklus predavanja posvećen teoriji ideologije zaključuje izlaganjem Gorana Pavlića.

23.12.2016 , Zagreb - MAZ, Hatzova 16

FOTO: voxfeminae

  • A
  • +
  • -

U petak, 23. prosinca, u prostoru Mreže antifašistkinja Zagreba na adresi Pavla Hatza 16, Goran Pavlić, asistent na Odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti održat će predavanje pod nazivom "Nevolje s kulturom", u 18 sati.

Od trenutka svog konstituiranja kao autonomnog polja krajem 18. stoljeća kultura se nalazi u specifičnom položaju unutar kapitalističkog sistema. S jedne strane elitistički se poima kao najviši doseg ljudskog duha. Zastupnici takve pozicije, i sami kulturni stvaraoci, zagovaraju ekskluzivni položaj kulture kao polja izuzetog iz regularne kapitalističke dinamike,tj. izuzetost iz procesa formalne i realne supsumcije. S druge strane, taj tip specifičnog položaja kulture snažila je i marksistička doksa, smještajući kulturu u domenu nadgradnje, bez značaja u produktivnoj sferi - bazi .

"U izlaganju ću predstaviti kratki historijat zagovora autonomije, rekonstruirati temeljni argument o kulturi kao dijelu nadgradnje i prezentirati historijski obračun unutar samog marksizma s tom vrstom redukcionizma. Na toj osnovi pokušat ću ukazati na aktualnost marksističkih teorijskih prijepora oko kulture u danas dominantnom diskursu o socijalnoj (re)produkciji", najava je predavanja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.12.2016