Nezaustavljivi Žuti mjesec | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Nezaustavljivi Žuti mjesec

Kratkometražni igrani film Zvonimira Jurića Žuti mjesec sudjeluje na 22. međunarodnom filmskom festivalu u Trstu.

Priča o dvije susjede koje uz šalicu kave razotkrivaju naličja svojih života nastao je u sklopu omnibusa Zagrebačke priče i u produkciji Propeler filma. Zagrebačke priče hrvatsku su premijeru imale na prošlogodišnjem izdanju Festivala igranog filma u Puli, a zagrebačka ih je publika premijerno imala priliku vidjeti na zatvaranju 7. Zagreb film festivala, a potom i u redovnom programu kina Europa.

Glavne uloge u Žutom mjesecu tumače Marija Škaričić i Lana Barić, koja je na prošlogodišnjem festivalu u Puli nagrađena Brezom za najbolju debitanticu. 

O uspjehu Jurićeva filma već smo pisali, a i poziv na Alpe Adria Cinema u Trstu tek je jedno u nizu međunarodnih priznanja kojim je Žuti mjesec ovjenčan u posljednje vrijeme. Naime, osim što je prikazan u redovnom programu Berlinskog filmskog festivala, Jurić je sa Žutim mjesecom osvojio nagradu Sarajevskog filmskog festivala za najbolji kratkometražni film. Također, treba istaknuti i kako je Marija Škaričić uvrštena među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica programa Shooting Stars 2011, koji svake godine predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije. 

Izvor: HAVC
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.01.2011