Nezavisna kultura u regiji | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Nezavisna kultura u regiji

Nezavisna kulturna scena Srbije, koja okuplja oko osamdeset organizacija i inicijativa, održat će 15. i 16. siječnja u Zrenjaninu drugu nacionalnu konferenciju.

Konferencija je posvećena izradi strategije razvoja cjelokupnog nezavisnog sektora u kulturi, a u okviru tog skupa, bit će potpisan i Protokol o suradnji s tamošnjim Ministarstvom kulture.

Prva nacionalna konferencija nezavisne kulture održana je u lipnju 2010. godine u Beogradu, a 5. studenog objavljena je Deklaracija predstavnika nezavisne kulturne scene Srbije, koju je do sada potpisalo osamdeset organizacija iz Srbije.

Deklaracija nezavisnih kulturnih asocijacija, nevladinih organizacija koje se bave kulturom, nezavisnih kulturnih fondacija, neprofitnih kulturnih klubova i nezavisnih kulturnih inicijativa iz svih dijelova Srbije, objavljena je istovremeno na konferencijama za novinare u Beogradu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Nišu, čime je simbolično demonstrirano jedinstvo nezavisne kulturne scene, koja čini velik dio produkcije u kulturi i umjetnosti u Srbiji, ali je do sada strukturalno neprepoznata i njen značaj marginaliziran.

Nadležne vlasti tim su dokumentom pozvane na dijalog o mnogobrojnim problemima s kojima se susreću akteri nezavisne kulturne scene u Srbiji, koji su se prvi put ujedinili na nacionalnom nivou i postigli konsenzus o glavnim zajedničkim problemima i otvorenim pitanjima.

Prilikom objavljivanja Deklaracije, predstavljen je i dio rezultata istraživanja Vaninstitucionalni akteri kulturne politike u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji koje je financirala Europska kulturna fondacija, u okviru istoimenog projekta koji realiziraju Odbor za građansku inicijativu (OGI) iz Niša, Nezavisna umjetnička asocijacija Remont iz Beograda, Centar za savremenu umetnost iz Skoplja i Centar za održivi prostorni razvoj Expeditio iz Kotora. Na istoj je konferenciji usvojen nacrt deklaracije o razvoju nezavisnog sektora u kulturi.

Konferencija je okupila pedesetak predstavnika organizacija i inicijativa, od kojih su posebno brojni bili akteri iz unutrašnjosti, a predstavljala je početni korak prema sagledavanju zajedničkih interesa i problema radi iznalaženja mogućih rješenja za budući razvoj nevladinog sektora u kulturi i njegovo regionalno i međunarodno povezivanje.

Izvor: SEEcult.org
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.01.2011