Nezavisni prostori bilježenja | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Nezavisni prostori bilježenja

Modeli community i grassroot arhiviranja te važnost tih praksi za nezavisnu i civilnu scenu teme su tribine o dokumentiranju nezavisne kulturne scene i civilnog društva.

30.06.2015 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

U utorak 30. lipnja u 19 sati, u Showroomu Galerije Nova, Teslina 7, u Zagrebu, u organizaciji udruga Kurziv i Kulturtreger održat će se tribina "Nezavisni prostori bilježenja: dokumentiranje nezavisne kulturne scene i civilnog društva“. 

Tribina će predstaviti nekoliko inicijativa i projekata dokumentiranja nezavisne kulture i civilnog društva te govoriti o ulozi community i bottom up arhiviranja u očuvanju ovog vrijednog dijela kulturno-društvene povijesti. 

Gosti tribine su Kornel Šeper, voditelj Udruženja za razvoj kulture URK iz Zagreba, Igor Mihovilović, urednik glazbenog labela Guranje s litice i strastveni dokumentarist nezavisne glazbene scene, Sebastijan Brumec, voditelj nezavisne knjižnice Tabula rasa te arhiva fanzina iz Čakovca, Nikola Mokrović iz arhiva Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor će moderirati Dunja Kučinac iz Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Zagrebu. 

Nezavisna kulturna scena u Hrvatskoj od početka devedesetih godina do danas kreirala je mnoštvo eksperimentalnih, kritičkih i inovativnih sadržaja, praksi i iskustava koja nigdje nisu sustavno i cjelovito dokumentirana. Akumulirana znanja i materijali nisu pohranjeni u institucijama poput muzeja i arhiva ni dovoljno prisutni u mainstream medijima i akademskom polju, zbog čega su dovedeni u realnu opasnost od propadanja i zaborava. Informacije o događanjima u polju nezavisne kulture utoliko su teško dostupne istraživačima, umjetnicima i novim generacijama aktera nezavisne scene, kao i čitavoj javnosti zainteresiranoj za domaću urbanu, alternativnu, subkulturnu i eksperimentalnu umjetnost i kulturu. 

Ipak, na samoj nezavisnoj sceni niz je manje vidljivih inicijativa pojedinaca i organizacija koji rade na tome da se ovo ogromno kulturno pamćenje očuva. Riječ je o grassroot metodama dokumentacije, prikupljanja i usustavljivanja građe, čiji su protagonisti sami akteri scene. Fanovi, privatni kolekcionari, entuzijasti, voditelji organizacija i nezavisnih knjižnica te nezavisni izdavači koji dokumentiraju vlastitu produkciju na taj način postaju nezavisni arhivisti, a njihove kolekcije čine mrežu bottom up arhiva, u kojima se čuva alternativna kulturno-društvena memorija. Takvi arhivi umrežavanjem i otvaranjem javnosti postaju specifične forme community arhiva ili arhiva zajednice, kojima sama zajednica vrši proces samoočuvanja. 

Na tribini će se govoriti o modelima community i grassroot arhiviranja, o važnosti takvih praksi za nezavisnu i civilnu scenu, a potom i širi društveno-kulturni kontekst te o perspektivama umrežavanja i dostupnosti privatnih kolekcionarskih zbirki javnosti. Bit će predstavljen rad arhiva Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, arhiva Udruženja za razvoj kulture URK iz Zagreba, arhiva fanzina iz Čakovca te nekoliko privatnih kolekcija nezavisne umjetničke i glazbene scene. 

Tribina je organizirana u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture, koji provode organizacije Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba te Seecult iz Beograda, uz podršku fondacije Balkan Arts & Culture Fund, Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Zaklade Kultura nova. Projekt se bavi očuvanjem i promocijom nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj i regiji te uključuje video intervjue s protagonistima scene, edukativne radionice samoarhiviranja te javne tribine kojima se podiže svijest o važnosti dokumentiranja nezavisne kulture.

Objavio/la ida [at] kulturpunkt 26.06.2015