Nezavisni prostori bilježenja | kulturpunkt

Video

Nezavisni prostori bilježenja

Nova Cenzura donosi izvještaj s tribine o community i grassroot arhiviranju održane u Showroomu Galerije Nova.

U utorak, 30. lipnja, u Showroomu Galerije Nova održana je tribina pod nazivom "Nezavisni prostori bilježenja: dokumentiranje nezavisne kulturne scene i civilnog društva". Tribina je predstavila nekoliko inicijativa i projekata dokumentiranja nezavisne kulture i civilnog društva, a zabilježila ju je ekipa emisije Cenzura, realizirane u produkciji Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita.

Gosti tribine su bili Kornel Šeper, voditelj Udruženja za razvoj kulture URK iz Zagreba, Igor Mihovilović, urednik glazbenog labela Guranje s litice i dokumentarist nezavisne glazbene scene, Sebastijan Brumec, voditelj nezavisne knjižnice Tabula rasa te arhiva fanzina iz Čakovca, Nikola Mokrović iz arhiva Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Razgovor je moderirala Dunja Kučinac iz Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Zagrebu. 

Na tribini je bilo govora o modelima community i grassroot arhiviranja, o važnosti takvih praksi za nezavisnu i civilnu scenu, a potom i širi društveno-kulturni kontekst te o perspektivama umrežavanja i dostupnosti privatnih kolekcionarskih zbirki javnosti. 

Tribina je organizirana u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture koji provode organizacije Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba te Seecult iz Beograda, uz podršku fondacije Balkan Arts & Culture Fund, Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Zaklade Kultura nova.