Neznana junakinja | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Neznana junakinja

Predstavljanje dvaju recentnih internacionalnih izdanja o radu umjetnice Sanje Iveković bit će održano u Galeriji Nova.

04.07.2014 , Zagreb - Galerija Nova

U razgovoru uz predstavljanje knjige u petak, 4. srpnja, u 19 sati sudjeluju kustosice i povjesničarke umjetnosti Ivana Bago i Lina Džuverović, grafička dizajnerica Rafaela Dražić, feministička teoretičarka Biljana Kašić i umjetnica Sanja Iveković.

Izdanja su u Hrvatskoj dostupna u knjižari Superknjižara i antikvarijatu Superantikvarijat.

Knjiga Sanja Iveković: Triangle (Sanja Iveković: Trokut) renomirane povjesničarke umjetnosti Ruth Noack objavljena je 2013. u biblioteci One Work izdavača Afterall, Central Saint Martins College of Art and Design iz Londona. Svaka knjiga biblioteke One Work usredotočuje se na jedan umjetnički rad koji se smatra ključnim za suvremenu umjetnost, a među dosad objavljenim izdanjima su ona o radovima umjetnica i umjetnika Ilyae Kabakova (autora Borisa Groysa), Yvonne Rainer (autorice Catherine Wood), Marcela Duchampa (autora Juliana Jasona Haladyna), Andyja Warhola (Peter Gidala), Marthe Rosler (Steve Edwards) i dr.

Sanja Iveković: Unknown Heroine - A Reader (Sanja Iveković: Neznana junakinja: zbornik tekstova) u izdanju britanske fondacije Calvert 22 rezultat je konferencije 23 % koja je organizirana u suradnji fondacije Calvert 22 i Royal College of Art, Courtauld Institute Research Forum i South London Gallery. Konferencija je organizirana u okviru izložbe Unknown Heroine - Neznana junakinja, koja se održala u Londonu od prosinca 2011. do veljače 2012. u Galeriji Calvert 22 i Galeriji South London. Autorica izložbe i konferencije i tadašnja umjetnicka direktorica Galerije Calvert 22  je londonska kustosica sa zagrebačkom adresom Lina Džuverović, a urednica zbornika Unknown Heroine je britanska kustosica i kritičarka Helena Reckitt, predavačica na Goldsmiths College, London. 

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.07.2014