Ni po čemu drugačiji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Ni po čemu drugačiji

Bram Belloni pronalazi druge i drugačije unutar zajednice u Maroku, a Cigdem Yuksel donosi seriju fotografija LGBTIQ osoba koje žive unutar turske zajednice u Nizozemskoj.

02.06.2016 - 09.06.2016 , Split - Stara gradska vijećnica

U četvrtak, 2. lipnja, u 19.30 sati u Staroj gradskoj vijećnici bit će otvorena izložba Traganja. Fotografije Brama Bellonija i Cigdem Yuksel donose portrete osoba koje svoje LGBTIQ identitete formiraju unutar tradicionalnih zajednica, često opterećenih religijom. 

Izložba je dio kulturnih događanja u gradu koja prethode Splitskom prideu. 

"Fotografirati znači pridavati važnost" - pisala je Susan Sontang u svojoj knjizi O fotografiji. Fotografije Brama Bellonija i Cigdem Yuksel ne teže pronaći posebnu ljepotu u portretiranim osobama, niti privući našu pažnju nekom njihovom posebnom neuobičajenošću. Osobe na fotografijama sasvim su obične da se ne bi iznenadili kad bi ih sreli na ulici po izlasku iz galerije.  

Ono što tišina fotografskih portreta skriva otkrivaju legende koje prate svaki portret. U nekoliko kratkih crtica one sažimaju identitetsko pitanje osobe na fotografiji. Teret tradicionalne zajednice, često opterećen i religijom, te seksualno opredjeljenje koje ta ista zajednica ne prihvaća okviri su unutar kojih portretirane osobe tragaju za vlastitim identitetom i prihvaćenošću. Druge i drugačije unutar njihove zajednice Belloni pronalazi u Maroku gdje je nastao ciklus fotografija Ja sam musliman i gay. Pod zajedničkim nazivom Vidljiva lica Yuksel donosi seriju fotografija LGBTIQ osoba koje žive unutar turske zajednice u Nizozemskoj. 

Odgovor na pitanje zašto su oni izloženi ovom prilikom stoji upravo u činjenici da se osobe sa fotografijama u ničem ne razlikuju od ljudi koji nas svakodnevno okružuju. Portretne fotografije Bellonija i Yuksel ovom prilikom objedinjene pod nazivom Traganja podsjetnik su na druge i drugačije u našoj zajednici te podrška njihovom traganju za identitetom i prihvaćanjem. 

Izložba se može razgledati svakog dana od 9 do 21 sat, u periodu do 9. lipnja.   

Bram Belloni (r. 1976) nizozemski je fotograf s više od deset godina iskustva u komercijalnoj, dokumentarnoj i portretnoj fotografiji. Želja da spozna i dokumentira ljudski život općenito krije se iza njegovih osobnih projekata. Radeći s pojedincima autor istražuje kako se društveni problemi manifestiraju na osobnom nivou. 

Cigdem Yuksel (r. 1989.) nizozemska je fotoreporterka s prebivalištem u Amsterdamu. Studirala je novinarstvo na Sveučilištu u Leidenu. Cigdem najviše radi za nizozemske dnevne novine De Volkskrant. Kad ne radi za novine bavi se vlastitim fotografskim projektima. 

queerIZLOŽBE program je kolektiva queerANarchive koji otvara queer diskurs u gradu Splitu. Izložbe koje organizira kombinacija su lokalne i inozemne umjetničke produkcije. queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje u Splitu od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT kulture kroz programe queerIZLOŽBE i queerRADIONICE kolektiv se bavi se partikularnostima queer kulture. Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbiju u Švedskoj (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.).

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.05.2016