Nije sve u ljubavi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Nije sve u ljubavi

Klubodrom Pulske filmske tvornice prikazuje kultnu jugoslavensku omnibus komediju iz 1989. godine nagrađenu na pulskom filmskom festivalu Zlatnom arenom za montažu.

18.02.2016 , Pula - Klub Pulske filmske tvornice
  • A
  • +
  • -

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi u četvrtak, 18. veljače, film po odabiru članice i predsjednice udruge Sande Letonje-Marjanović Kako je propao rokenrol. Kultnu jugoslavensku omnibus komediju iz 1989. godine nagrađenu na pulskom filmskom festivalu Zlatnom arenom za montažu pogledat ćemo s početkom u 19 sati, a ulaz na program kojim će Letonja-Marjanović moderirati je slobodan.

Film se sastoji od tri zasebne priče - "Do izvora dva putića", "Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi)" i "Ne šalji mi pisma" – svaku od kojih je napisao i režirao drugi scenarist i redatelj. U prvoj pratimo mladića Komu, propalog rokera, koji želi dokazati ocu producentu kako novokomponirana glazba može biti bolje od njegove. Zbog toga se Koma transformira u misterioznog maskiranog folk pjevača poznatog kao Nindža. Nakon priče koju potpisuje Zoran Pezo slijedi ona Vladimira Slavice. U njoj se Drakula ludo zaljubljuje u plavušu koja ga i bez glogovog kolca, srebrnog metka ili sunčevog svijetla uspijeva lišiti vječnog života. U posljednjem dijelu nastalom pod redateljskom palicom Gorana Gajića pratimo jedan par, šivačicu Evu i muzičara Đuru. Oni imaju harmoničnu vezu u koju raskol uvodi ljubavno pismo.

Dijelove povezuje lik Zelenog zuba, koji je alter ego Dušana Kojića. Priče su smještene u kontekst popularne i mladalačke kulture u Jugoslaviji neposredno prije njenog raspada te obiluju satiričnim i apsurdnim humorom, kao i elementima farse.

Filmska glazba je također nastala zajedničkim trudom rock sastava Idoli, Električni orgazam i Disciplina kičme, s time da su predvodnici grupa – Vladimir Divljan, Srđan Gojković i Dušan Kojić – komponirali glazbu za svaki pojedini segment.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 16.02.2016