Nije uvijek budućnost to što dolazi | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Nije uvijek budućnost to što dolazi

Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze raspisala je poziv umjetnicima za predlaganje koncepta intervencije u javnom prostoru Trogira tijekom jeseni 2014.

Motel Trogir, FOTO: Iris Meder

Projekt Motel Trogir započeo je 2013. godine kao javna kampanja za afirmaciju i očuvanje arhitekture socijalističkog modernizma, s naglaskom na jadranske motele arhitekta Ivana Vitića u Trogiru i Rijeci. Nizom akcija, javnih rasprava, stručnih tura za javnost u više gradova, istraživačkog rada, te uz snažnu podršku stručne i šire kulturne javnosti, krajem 2013. godine Motel Sljeme u Trogiru i formalno je stekao status zaštićenog spomenika kulture, a Vitićev Motel Panorama kod Rijeke u preceduri je dobivanja zaštite čime će ujedno postati i prvi objekt izgrađen nakon Drugog svjetskog rata s formalnim spomeničkim statusom u Rijeci.

Oba motela u lošem su stanju kao direktna posljedica privatizacije. U trogirskom slučaju, zbog neriješenih vlasničkih odnosa cijeli slučaj je na sudu, sve kao posljedica netransparentne privatizacije društvene imovine 1990-ih, a zgrada je u "zamrznutom statusu" i uz neznatne intervencije, zapravo kontinuirano propada. Motel Trogir nije samo Vitićeva zgrada već i simptom odnosa prema prostoru Dalmacije uopće i nestanka društvenog ideala kao generativne jezgre urbanog planiranja i izgradnje danas. Utoliko projektom Motel Trogir Slobodne veze – Udruga za suvremene umjetničke prakse nastoji otvoriti raspravu o gradu, nestanku javnosti i krizi društvenosti.

"Početkom listopada 2014. započinjemo s nizom javnih razgovora i intervencija u javnom prostoru grada Trogira te ovim putem pozivamo zainteresirane umjetnike i javnost da nam pošalju kratki opis prijedloga koncepta intervencije za trogirski javni prostor. Zona Motela (koja ima neodređen vlasnički status i stoga je pristup načelno moguć, ali ne sasvim javan te prijedlozi intervencija trebaju uvažiti te specifične okolnosti), nalazi se uz Jadransku magistralu, glavni prometni pristup gradu, ali i lokalno najaktivniju liniju revitalizacije: na njoj su i autobusni kolodvor, tržnica, nova šetnica, budući dječji vrtić i nogometni stadion, ali i druga gradska neuralgična točka – zapušteni povijesni Garagninov vrt koji uživa spomenički status od 1962. godine, a koji smo odabrali kao drugi fokus ove faze projekta", stoji u pozivu naslovljenom It Is Not Future That Always Comes After.

Zbog ograničenog troškovnika, odabrani umjetnički radovi imat će i vrlo ograničen produkcijski budžet, a umjetnici će dobiti simboličnu naknadu za svoj rad. Boravak umjetnika u Trogiru ograničen je na tri dana. Put i smještaj bit će osigurani. Prijedloge radova šaljite na adresu elektroničke pošte do 15. rujna. Organizacijski tim čine Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić i Saša Šimpraga, a više o natječaju potražite ovdje.

Izvor: Slobodne veze

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.09.2014