Nije za potrošače | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Nije za potrošače

Balkanski anarhistički sajam knjiga proslavit će desetu godišnjicu u svibnju u Autonomnom kulturnom centru Metelkova mesto.

  • A
  • +
  • -

Usred meteža prve masovne, decentralizirane i nehijerarhijske pobune u novijoj povijesti Slovenije, Federacija za anarhističko organiziranje poziva na priključenje Balkanskom anarhističkom sajmu knjiga (BASK) pri desetoj godišnjici pokretanja ovog događaja koji povezuje lokalnu i regionalnu sa širom međunarodnom anarhističkom zajednicom. Proces građenja političkog prostora za razmatranje novog terena borbe koji nameće kapitalizam te pitanje načina zauzimanja položaja, zajednički su svima koji stvaraju nove oblike uzajamne pomoći, solidarnosti te političkog i društvenog organiziranja.

U okviru BASK-a, od 24 do 26. svibnja, bit će održan Balkanski sastanak o nacionalizmu na kojem će biti razmotrena situaciju na terenu i, organizatori se nadaju, osnovani transnacionalni savezi za buduće borbe. Najavljene su diskusije o ulozi žena u anarhističkom pokretu, radikalnoj ekologiji na prostoru bivše Jugoslavije, radikalnom sindikalizmu, različitim društveno-ekonomskim anarhističkim inicijativama, o fašizmu i krizi u Grčkoj, pobuni u Sloveniji, federalnom međunarodnom anarhističkom organiziranju te krizi i borbama protiv mjera štednje u različitim europskim regijama. Održat će se radionice o anarhističkom izdavaštvu, radio emitiranju te prekarijatu kao prednosti u uvjetima mjera štednje, potom izložbe i koncerti te sajam knjiga i inicijativa Hrana, ne oružje.

BASK je organiziran kao zajednica koja kolektivno odlučuje o svim pitanjima putem svakodnevnih skupština sudionika. Ideja je skupa produbljivanje obujma političke imaginacije koja ostvaruje nove saveze ne bježeći od pitanja koja se postavljaju unutar pokreta. Zato će organizacija osigurati siguran prostor u kojem će svi sudionici moći izraziti i zajedno riješiti bilo koji problem koji iskrsne tijekom događaja. "BASK nije spektakl za potrošače: njegov uspjeh ovisi jedino o našoj zajedničkoj energiji i trudu", najavili su iz FAO-a.

Sajam će biti održan u Autonomnom kulturnom centru Metelkova mesto, okupiranom 1993. i od tada samoupravnom. Svi su pozvani podržati ovaj događaj sudjelovanjem i materijalima. Cijeli je događaj u potpunosti besplatan, organiziran u duhu solidarnosti, uzajamne pomoći i izgradnje zajedničke moći izvan svih granica. Više informacije pronađite ovdje.

KP / FAO

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.04.2013