Nije zlato sve što sja | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Nije zlato sve što sja

U Makedoniji, suvremenoj umjetnosti preostaje tek gerila. 

  • A
  • +
  • -

Skopska inicijativa Kooperacija 11. travnja organizira jednodnevnu izložbu naslova 800 revolucija u minutu. Ovom izložbom započinje serija inovativnih prezentacija kojima je cilj otvaranje pitanja uloge suvremene umjetnosti u širem društvenom kontekstu Makedonije.

Kooperacija je inicijativa usmjerena na aktivno djelovanje van inertnih institucionalnih okvira. Kako kažu organizirani skopski umjetnici, na ovaj su način odlučili predložiti drugačije oblike stvaranja i predstavljanja suvremene umjetnosti u Makedoniji. Inicijativom Kooperacija angažirali su se za pomicanje i redefiniranje granica javnog i privatnog prostora te otvaranje pitanja aktivne uloge umjetnosti u kontekstu centralizirane kulturne politike i prevladavajućeg nazadnog društvenog diskursa.

Izložba, na kojoj će sudjelovati Đorđe Jovanović, Nikola Uzunovski, OPA, Igor Toševski i Filip Jovanovski, bit će održana u  prostoru prvotno namijenjenom praonici rublja, koji će za potrebe izložbe biti okupiran na jedan dan. Kooperacija i buduće akcije planira temeljiti na strategiji privremenog zauzimanju slobodnih prostora rasprostranjenih po urbanom pejsažu u kojima će se javno izvoditi kratki performansi i izložbe. Svojim radom se nadaju potaknuti aktivan i konstruktivan dijalog u ime preispitivanja kritičkih pozicija umjetnost, slobodne razmjene ideja i iskustava te slobodnog izražavanja uopće.

Kako je istaknuto, samofinancirajuća grupa Kooperacija otvorena je za suradnju s drugim makedonskim i stranim umjetnicima. Daljnje akcije pratite na stranicama inicijative. 

P. N. / Kooperacija

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 11.04.2012